Poncz z gałkami ocznymi na Halloween
W tym roku w 31 października straszyć będą nie tylko powracające z zaświatów duchy i paranormalne zjawiska, ale także… przystawki! Wśród stojących na stole pyszności musi znaleźć się też krwawy poncz z pływającymi gałkami ocznymi, w sam raz na Halloween. Brzmi okropnie? Na szczęście smakuje wyśmienicie! A do tego jest potwornie prosty w przygotowaniu. Poczuj się jak prawdziwe monstrum i skosztuj tego eliksiru z naszego halloweenowego przepisu.
Składniki
- 12 do 24 świeżych borówek amerykańskich
- 12 sztuk odsączonych liczi z puszki
- 5-6 łyżek stołowych syropu z liczi
- 3 szklanki soku z jagód (lub innego w zbliżonym kolorze, np. czarna porzeczka)
- 1/3 szklanki soku ze świeżo wyciśniętej limonki (na taką ilość potrzebne są około 4 limonki)
- 2 szklanki wody gazowanej
- lód
- opcjonalnie 3/4 szklanki ginu
Sposób przygotowania:
- Jedną lub dwie borówki, w zależności od ich wielkości, włóż w każdy owoc liczi. Następnie połóż przygotowane „gałki oczne” na płaskim talerzu i włóż do zamrażalki na około godzinę.
- Wymieszaj razem 5 łyżek syropu liczi, sok z jagód i sok z limonki. Jeśli chcesz, możesz dodać także gin. Na koniec dolej wodę gazowaną.
- Jeśli okaże się, że smak koktajlu jest dla ciebie za cierpki, możesz dodać więcej syropu z liczi.
- Przelej do wysokich szklanek i do każdej dodaj „gałki oczne” z liczi.