Przepis na przerażający poncz z gałkami ocznymi

Nadchodzi czas mrocznych przyjęć na Halloween! W ten wieczór masz okazję zaprezentować nie tylko swój błyskotliwy czarny humor, ale także niepospolite umiejętności kulinarne.

poncz na Halloween
Przepis na przerażający poncz z gałkami ocznymi. Idealny na Halloween!

Poncz z gałkami ocznymi na Halloween

W tym roku w 31 października straszyć będą nie tylko powracające z zaświatów duchy i paranormalne zjawiska, ale także… przystawki! Wśród stojących na stole pyszności musi znaleźć się też krwawy poncz z pływającymi gałkami ocznymi, w sam raz na Halloween. Brzmi okropnie? Na szczęście smakuje wyśmienicie! A do tego jest potwornie prosty w przygotowaniu. Poczuj się jak prawdziwe monstrum i skosztuj tego eliksiru z naszego halloweenowego przepisu.

Składniki

  •  12 do 24 świeżych borówek amerykańskich
  •  12 sztuk odsączonych liczi z puszki
  •  5-6 łyżek stołowych syropu z liczi
  •  3 szklanki soku z jagód (lub innego w zbliżonym kolorze, np. czarna porzeczka)
  •  1/3 szklanki soku ze świeżo wyciśniętej limonki (na taką ilość potrzebne są około 4 limonki)
  •  2 szklanki wody gazowanej
  •  lód
  •  opcjonalnie 3/4 szklanki ginu

Sposób przygotowania:

  1. Jedną lub dwie borówki, w zależności od ich wielkości, włóż w każdy owoc liczi. Następnie połóż przygotowane „gałki oczne” na płaskim talerzu i włóż do zamrażalki na około godzinę.
  2. Wymieszaj razem 5 łyżek syropu liczi, sok z jagód i sok z limonki. Jeśli chcesz, możesz dodać także gin. Na koniec dolej wodę gazowaną.
  3. Jeśli okaże się, że smak koktajlu jest dla ciebie za cierpki, możesz dodać więcej syropu z liczi.
  4. Przelej do wysokich szklanek i do każdej dodaj „gałki oczne” z liczi.