
Kanapki z awokado i groszkiem to zdrowa, a do tego fit propozycja na śniadanie. Jedząc awokado dostarczamy organizmowi potężnej dawki antyoksydantów oraz witamin C, E, K oraz z grupy B. Maślany miąższ zawiera również błonnik, który daje uczucie sytości i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Składniki:
- 3 dojrzałe awokado
- 20 dag startego parmezanu
- ½ puszki groszku zielonego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 10 listków bazylii
- kilka listków mięty
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny
- 6 jaj przepiórczych
- opakowanie chleba kanapkowo-tostowego Dan Cake
Kanapki z awokado i groszkiem – sposób przygotowania:
- Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy.
- Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły.
- W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze.
- Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią.
- Gotowe – zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek. Z chleba kanapkowo tostowego Dan Cake wycinamy „serca”. Na każdej kromeczce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko.
Smacznego!