
Aromatyczne zupy i różnorodne dania główne w kuchni azjatyckiej często pojawiają się w wersjach bezmięsnych. Na szczególną uwagę zasługują receptury z południa Indii. Ten tętniący życiem kraj jest miejscem pełnym kontrastów. Widać to między innymi w przepisach. Podstawą wielu potraw jest ryż, który pojawia się w towarzystwie gęstych sosów, orzechów, roślin strączkowych, soczystych owoców. Nieodzownymi przyprawami są kurkuma, kardamon, kolendra, cynamon, kumin oraz imbir. Aż ślinka cieknie? Przejdźcie od słów do czynów.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak Tikka Masala Knorr
- 1 łyżka margaryny
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1 papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g sera tofu
- 150 ml wody
Sposób przygotowania:
- Tofu odsącz i pokrój w kostkę o wielkości około 2×2 cm.
- Skrop oliwą z oliwek i podsmaż na patelni.
- Pokrój w kostkę paprykę i cebulę. Posiekaj ząbek czosnku.
- Całość podsmaż w garnku na margarynie.
- Wszystko zalej wodą i wsyp opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak Tikka Masala oraz wlej śmietankę.
- Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj je na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
- Gdy sos zrobi się gęsty, dodaj tofu i wymieszaj.