Tofu tikka masala

Danie, które przemówi do każdego, zarówno wegetarianina, jak i wiernego fana mięsnych kąsków.

Tofu tikka masala

Aromatyczne zupy i różnorodne dania główne w kuchni azjatyckiej często pojawiają się w wersjach bezmięsnych. Na szczególną uwagę zasługują receptury z południa Indii. Ten tętniący życiem kraj jest miejscem pełnym kontrastów. Widać to między innymi w przepisach. Podstawą wielu potraw jest ryż, który pojawia się w towarzystwie gęstych sosów, orzechów, roślin strączkowych, soczystych owoców. Nieodzownymi przyprawami są kurkuma, kardamon, kolendra, cynamon, kumin oraz imbir. Aż ślinka cieknie? Przejdźcie od słów do czynów.

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak Tikka Masala Knorr
  • 1 łyżka margaryny
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g sera tofu
  • 150 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Tofu odsącz i pokrój w kostkę o wielkości około 2×2 cm.
  2. Skrop oliwą z oliwek i podsmaż na patelni.
  3. Pokrój w kostkę paprykę i cebulę. Posiekaj ząbek czosnku.
  4. Całość podsmaż w garnku na margarynie.
  5. Wszystko zalej wodą i wsyp opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak Tikka Masala oraz wlej śmietankę.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj je na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
  7. Gdy sos zrobi się gęsty, dodaj tofu i wymieszaj.