Do jednych z najczęstszych przyczyn nadwagi i otyłości zalicza się nieregularne spożywanie posiłków oraz niejedzenie śniadań.
Dlaczego pierwszy posiłek ma tak duże znaczenia dla naszego zdrowia i sylwetki?
Śniadanie jest jednym z trzech najważniejszych posiłków, które powinniśmy spożywać w regularnych odstępach czasu w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane napędza naszą przemianę materii po nocnej przerwie i dostarcza organizmowi niezbędnych składników budulcowych oraz energetycznych. Pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu dwóch godzin po przebudzeniu, aby nie doprowadzić do znacznego spadku glukozy we krwi i zapobiec uczuciu znużenia, rozdrażnienia lub braku koncentracji. Warto zatem pamiętać o pożywnym śniadaniu przed wyjściem do pracy czy na uczelnię. A jak powinien wyglądać poranny posiłek?
fot. Bakalland
Na dobry początek
Podstawę śniadania powinny stanowić zarówno produkty bogate w białko, jak i węglowodany złożone. Dobrym wyborem będą zatem kanapki z pełnoziarnistego pieczywa (np. razowego lub grahamka) z twarogiem, chudą wędliną lub jajkiem. – Na talerzu muszą się też znaleźć dodatki w postaci warzyw – najlepiej sezonowych, będących nieocenionym źródłem witamin, które dodatkowo pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Zdecydowanie unikajmy tłustych produktów i ciężkostrawnych potraw, ponieważ obciążają one układ pokarmowy i spowalniają procesy trawienne – mówi Magdalena Kanclerska, dietetyk z Centrum Naturhouse. Z kolei do picia odpowiednia będzie woda, herbaty ziołowe lub owocowe, a także czarna herbata z cytryną czy świeże soki z owoców. Jeśli decydujemy się na kawę, koniecznie dodajmy do niej mleka i nie pijmy jej na czczo.