Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Chorizo to jedna z najpopularniejszych kiełbas w rejonie Półwyspu Iberyjskiego. Bardzo często potrawy z jej dodatkiem spotkać można również w przepisach pochodzących z kuchni USA oraz krajów Ameryki Środkowej i Południowej.

Makaron zapiekany z chorizo na ostro
Makaron zapiekany z chorizo na ostro

Makaron zapiekany z chorizo na ostro charakteryzuje go intensywny smak i aromat. Szef kuchni Knorr opowiada: „chorizo jest kiełbasą, którą produkuje się w różnych odmianach z mięsa wieprzowego. Wszystkie jednak łączy dodatek słodkiej – suszonej i wędzonej – papryki, która nazywa się pimenton”. Z dodatkiem tej pysznej kiełbasy przygotować możemy na przykład zapiekany makaron w wersji na ostro:

Składniki:

  •     200 g kiełbasy chorizo
  •     200 g ser cheddar lub innego sera żółtego
  •     1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Naturalnie smaczne Knorr
  •     200 ml śmietany 18%
  •     200 g makaronu penne
  •     100 g pomidorków koktajlowych
  •     mała paczka chipsów nachos, najlepiej bez soli

Zobacz również – Sałatka z makaronem penne i chorizo

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w garnku makaron, śmietanę, dwie niepełne szklanki wody, Zapiekankę makaronową z szynką Naturalnie smaczne Knorr, która nada daniu doskonały smak, kawałki kiełbasy pokrojone w plastry oraz pomidorki przecięte na pół wraz z częścią sera.
  2. Ugotuj wszystkie składniki i odłóż do żaroodpornego naczynia.
  3. Posyp z wierzchu pozostałym serem pomieszanym z pokruszonymi chipsami nachos.
  4. Zwiń wszystko w aluminiową folię i przełóż piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na czas 30 minut.
  5. Następnie odwiń zapiekankę z folii i przez 5 minut piecz do momentu, aż ser na jej powierzchni będzie delikatnie podrumieniony.