Dieta przy zgadze
- jadać częściej, ale mniej objętościowo
- kolację jadać 2-3 godziny przed snem
- jeść powoli, dokładnie przeżuwając
- bezpośrednio po posiłku nie kłaść się, zwłaszcza na płasko, unikać gwałtownych ruchów, skłonów
- unikać produktów powodujących zgagę (napoje alkoholowe, napoje gazowane, kakao i czekolada, tłuszcze, ostre przyprawy, produkty mocno kwaśne (kiszonki, pikle), pomidory, cebula, czosnek, rzodkiewka, sok pomarańczowy, mięta, kawa, cola, żywność typu Fast Food,
- nie jadać niedojrzałych owoców,
- ograniczyć spożycie tłustych potraw, unikać mocnej kawy i herbaty
- zrezygnować z alkoholu i papierosów
- obserwować po jakich produktach zgaga nasila się i unikać tych produktów
- przy nadwadze zrzucić kilka kilogramów
Mgr inż. Urszula Grochowska
Dietetyczka