Ta owocowa modyfikacja klasycznej brazylijskiej caipirinhi czerpie swój pikantny smak z syropu Ancho-Arbol, a słodką i delikatną nutę zapewnia jej syrop z owocu gujawy.
Czas przygotowania: 15 minut
Syrop Ancho-Arbol:
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
8 suszonych wydrążonych papryczek chili de arbol z usuniętymi nasionami
1 łyżeczka Kamis Papryka ostra
Koktajl z gujawy:
4 limonki, przekrojone wzdłuż na pół, każda połówka przekrojona na 4 cząstki, oddzielnie
1 szklanka syropu Ancho-Arbol, oddzielnie
lód kruszony lub w kostkach
1 szklanka Cachaçy lub białego rumu, oddzielnie
1 szklanka syropu z gujawy, oddzielnie
1. Aby przygotować syrop Ancho-Arbol, zmieszaj wszystkie składniki w małym rondlu. Zagotuj. Zmniejsz ogień na mały; gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij z ognia. Odstaw na 2 godziny. Przecedź przez podwójną warstwę gazy lub filtr do kawy. Przykryj i dobrze schłodź w lodówce (przepis na syrop do 4 koktajli).
2. Przygotowując każdy koktajl, włóż 4 kawałki limonki i wlej 1/4 szklanki syropu Ancho-Arbol do szklanki do drinków. Zgnieć limonkę moździerzem lub drewnianą łyżką, aby puściła sok. Napełnij szklankę lodem. Dodaj po 1/4 szklanki Cachaçy i syropu z gujawy; dobrze wymieszaj. Powtórz powyższe czynności z pozostałymi składnikami tak, aby uzyskać 4 koktajle.
Przepis na 4 koktajle.