Co jeść, czego unikać

Odżywianie w ciąży. Co należy jeść, czego lepiej unikać, a co wykluczyć z diety?

Jeśli jesteś w ciąży powinnaś jeść codziennie następujące produkty:

– owoce, nie mniej niż 30 dag
– warzywa w ilości 50 dag (plus ewentualnie do 30 dag kartofli)
– kasza, płatki zbożowe, 7, 5 dag
– pieczywo, 4-5 kromek
– twaróg, 10 dag
– jogurt, kefir w ilości 2-4 kubeczków
– sery żółte, 2-3 plasterki
– drób, inne mięsa, ryby w ilości do 20 dag dziennie
– oliwa, oleje roślinne, 2-3 łyżeczki
– masło w ilości do 4 łyżeczek
– dżem, konfitury w ilości do 2 łyżeczek
– cukier, miód, 3-4 łyżeczki

Będąc w ciąży unikaj poniżej wymienionych produktów i potraw:

– nadmiernej ilości soli
– ostrych przypraw, jak musztarda, pieprz, ostra papryka i potraw z ich zawartością
– tzw. żywności wysokoprzetworzonej, która zawiera duże ilości środków konserwujących, barwników, aromatów, polepszaczy smaku i innych dodatków chemicznych
– produktów o wysokiej zawartości tłuszczów i węglowodanów, do których należą tłuste mięsa, wędliny, sery, słodycze, jasne pieczywo i pieczywo cukiernicze
– mocnej herbaty i kawy naturalnej
– słodkich napojów gazowanych i innych produktów zawierających tzw. puste kalorie, a niemających żadnych wartości odżywczych
– piwa, wina, alkoholu wysokoprocentowego oraz drinków przyrządzanych na ich bazie
– jeśli jesteś alergikiem lepiej jest unikać produktów uważanych za silne alergeny (np.. truskawki, ostrygi)

W okresie ciąży, bez porozumienia z lekarzem, nie stosuj żadnych diet odchudzających ani tzw. wykluczających.

Jeśli jesteś w ciąży nie jedz:

– niedomytych owoców i warzyw, gdyż zabrudzone ziemią mogą stanowić źródło zakażenia pasożytami przewodu pokarmowego; a opryskane preparatami ochronnymi mogą być przyczyną zatrucia pokarmowego
– surowych jajek i potraw z ich dodatkiem (tatar, majonez, sorbety), gdyż mogą zawierać groźne wirusy i bakterie
– niepasteryzowanego mleka, śmietany, twarogów, z powodu jak wyżej
– miękkich serów typu feta, camembert, serów pleśniowych, bo mogą być źródłem chorobotwórczych bakterii i pasożytów
– surowego, niedogotowanego lub niedopieczonego mięsa (tatar, krwisty befsztyk, kebab) i wędlin z surowego mięsa (np. metka)
– surowych ryb i owoców morza (sushi, sashimi, ostrygi), jako potencjalnego źródła chorobotwórczych bakterii i pasożytów
– produktów spożywczych, na które jesteś uczulona
Iza Ryłko
Obcasy.plPrzy pisaniu tekstu korzystałam z: pracy zbiorowej „Zdrowie kobiety” (PZWL, Warszawa 1970), „Kuchni polskiej”(PWE, Warszawa 1985) oraz z wytycznych Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie „9 niezwykłych miesięcy”.