
To właśnie wtedy przyszła mama poświęca bardzo dużo uwagi na zdrowy styl życia – zaczyna zdrowo się odżywiać, prowadzi umiarkowaną aktywność fizyczną, unika nadmiernego stresu, a także zwraca uwagę na to, co może zaszkodzić jej maleństwu. Jedną z kwestii, z których powinna zrezygnować podczas ciąży, jest picie alkoholu. Niestety w społeczeństwie nadal istnieje pogląd, że mały kieliszek wina czy piwa nie zaszkodzi maleństwu. Postanowiliśmy zapytać położną laureatkę konkursu i ambasadorkę kampanii „Położna na medal” – Małgorzatę Bubę, czy rzeczywiście picie małej ilości alkoholu w ciąży nie niesie za sobą zagrożeń dla maleństwa.
FAKT czy MIT? Jedna lampka czerwonego wina raz na jakiś czas nie szkodzi ciąży?
Często na temat picia alkoholu w ciąży pojawiają się sprzeczne informacje. Jeszcze kilkanaście lat temu ciężarna mogła usłyszeć, że lampka czerwonego wina poprawia produkcję czerwonych krwinek, uspokaja i niweluje stres u ciężarnej. Pamiętajmy, że jest to mit! Alkohol przenika przez barierę łożyskową, a następnie cząsteczki alkoholu pojawiają się w krwioobiegu płodu. Nie jest znana dawka alkoholu, która może mieć szkodliwy wpływ na rozwój dziecka. Alkohol jest substancją psychoaktywną i toksyczną. Według Stanowiska Grupy Ekspertów już po około 30 – 40 minutach od spożycia alkoholu przez kobietę w ciąży stężenie alkoholu we krwi płodu jest zbliżone do stężenia alkoholu we krwi matki.
Alkohol na początku ciąży – czy jest szkodliwy?
Najsilniejsze działanie teratogenne wykazuje alkohol między pierwszym a ósmym tygodniem ciąży. Jest to czas organogenezy, czyli tworzenia się i różnicowania komórek, z których powstaną poszczególne narządy. Mitem jest przekonanie, że łożysko chroni dziecko przed wszelkimi niebezpieczeństwami, w tym przed toksycznym działaniem alkoholu. Dlatego byłoby dobrze, aby każda ciąża była zaplanowana, gdzie kobieta świadomie prowadzi zdrowy styl życia i m.in. nie spożywa alkoholu. Niestety, według przeprowadzonych badań, aż 80% kobiet w wieku reprodukcyjnym spożywa etanol lub napoje alkoholowe, a globalnie około 10% kobiet pije alkohol w czasie ciąży.
Alkohol – skutki i zagrożenia w ciąży?
Jednym z czynników ryzyka wynikających ze spożywania alkoholu przez kobietę ciężarną jest urodzenie dziecka z FASD – Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych. Zakres różnych zaburzeń wynikających z FASD jest szeroki. Mogą się z nim wiązać m.in. uszkodzenia fizyczne, psychiczne i wady rozwojowe. Warto tu dodać, że zaburzenia mają wpływ nie tylko na maleństwo, ale także widoczne są w dorosłym życiu. Dodatkowo, najczęstszymi skutkami związanymi ze spożywaniem alkoholu podczas ciąży są: poronienia, niska masa urodzeniowa czy przedwczesne urodzenie dziecka.
Dlatego, mamo, pamiętaj:
- Nie spożywaj alkoholu w żadnej postaci! Nie istnieje bezpieczna dawka alkoholu dla kobiety w ciąży.
- Dbaj o swoje maleństwo już od poczęcia. Na każdym etapie ciąży alkohol jest dla dziecka toksyczny.
- Pomyśl, przecież nie podałabyś alkoholu noworodkowi, a jeżeli pijesz w ciąży, alkohol spożywa także twoje nienarodzone dziecko.
- Zaplanuj swoją ciążę – nie spożywaj alkoholu już przed poczęciem.
Źródło:
www.ciazabezalkoholu.info Stanowisko Grupy Ekspertów na temat wpływu alkoholu na ciążę: stan wiedzy na 2014 rok Zapobieganie Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD) – Państwowa Agencja rozwiązywania Problemów alkoholowych