Jak wybrać dobrze arbuza, aby był świeży i zdrowy?

Orzeźwiający, słodki i pełen cennych substancji odżywczych – taki jest arbuz, który w przeróżnej postaci stanowi idealny pomysł na smaczne i lekkostrawne ochłodzenie podczas gorących, letnich dni. Aby w pełni korzystać z jego zdrowotnych zalet, warto przed zakupem dobrze sprawdzić każdy owoc. Jak zatem wybierać arbuzy, aby ominąć te zbyt wodniste, mające gąbczasty miąższ i niewyraźny smak? Poznajmy kilka wskazówek, dzięki którym nasz owoc będzie świetnym dodatkiem do sałatek, koktajli oraz domowych lodów.

Dobry arbuz, czyli jaki? Podpowiadamy jak wybrać dojrzały owoc

Ta duża, dyniowata roślina o skórce w ciemnozielone prążki i intensywnie czerwonym środku tak naprawdę wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie nadal rośnie także poza plantacjami. Obecnie arbuzy uprawia się głównie we Włoszech, Hiszpanii i na Węgrzech, ale popularne są w całej Europie. Od wieków wiadomo, ze poza słodkim smakiem, korzystnie wpływają też na cały organizm.

Dobrze dobrany – znaczy zdrowy

Arbuzy dostępne w całości należy koniecznie dobrze sprawdzić przed zakupem. Najpierw zwróćmy uwagę na skórkę – prążki powinny być równomierne, bez plam i dużego kontrastu, o wyraźnie zaznaczonych kolorach. Dobry arbuz nie powinien mieć żadnych wgnieceń ani uszkodzeń na powierzchni – twarda skórka po naciśnięciu kciukiem nie powinna się uginać. Jaśniejsza plama na spodniej stronie owocu to pozostałość po miejscu, w którym arbuz leżał na ziemi. Powinna być ciemnożółta – im bardziej intensywny kolor, tym owoc jest świeższy. Oznacza to również, że arbuz zawiera cenny likopen. Ten ważny przeciwutleniacz wpływa na zmniejszenie ryzyka zawałów serca, a także zapobiega rozwoju nowotworów.

Świeży i dojrzały – do różnych dań

Aby wybrać najsmaczniejszy owoc, należy również obejrzeć ogonek. Im bardziej zielony i elastyczny – tym lepiej. Odrzućmy te owoce, które mają kruchy, zasuszony i łamliwy ogonek. Zwróćmy uwagę również na sam rozmiar. Rzadko się zdarza, by owoc małych rozmiarów był w środku dojrzały. Najlepiej wybierać zatem te średniej wielkości. Istotna jest również waga. Zdecydowanie smaczniejszy będzie arbuz, który jest cięższy – owoc ten składa się w ponad 90% z wody, dojrzały musi więc mieć odpowiednią wagę. Pomocny będzie prosty test na odgłos – jeśli popukamy w owoc i wyda on głuchy, „pusty” dźwięk, to oznaczać będzie, że jest w pełni dojrzały.