Wśród walentynkowych przepisów nie może zabraknąć wypieków w kształcie serca. Drożdżowe bułeczki z nadzieniem orzechowym uformowane w symbol zakochanych podbiją, każde podniebienie.
Składniki na ciasto:
- 160 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 30 g masła, roztopionego
- 7 g suchych drożdży
Składniki na orzechowe nadzienie:
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 100 g migdałów Bakalland
- 100 g brązowego cukru
- 80 ml śmietany kremówki 30%
- pół łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. W tym czasie siekamy orzechy i migdały. Do miski wkładamy cukier, cynamon, posiekane orzechy oraz wlewamy śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Po wyrośnięciu ciasta formujemy z niego 10 kulek takiej samej wielkości. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek i smarujemy nadzieniem. Zwijamy ciasto w rulon. Następnie składamy naleśniki na pół i przecinamy wzdłuż zostawiają na końcu około 1,5-2 cm. Powstałe końce wywijamy na boki by uzyskać kształt serca. Drożdżowe serca układamy na blaszce w dużych odstępach, nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.