Festiwal Wine & Food Open Day z Centrum Wina za nami

23 września miała miejsce trzecia dzienna odsłona gali Wine & Food Noble Night. Podobnie jak w poprzednich edycjach, jej głównym założeniem było stworzenie wzbogaconej imprezy kulinarno-winiarskiej skierowanej do szerokiej publiczności.

23 września miała miejsce trzecia dzienna odsłona gali Wine & Food Noble Night. Podobnie jak w poprzednich edycjach, jej głównym założeniem było stworzenie wzbogaconej imprezy kulinarno-winiarskiej skierowanej do szerokiej publiczności. Wydarzenie o nazwie Wine & Food Open Day z Centrum Wina przyciągnęło tysiące amatorów kuchni.

Przez cały dzień można było uczestniczyć w warsztatach i pokazach kulinarnych docenianych w Polsce i za granicą mistrzów kuchni. W prezentacjach wzięli udział: szczycący się gwiazdka Michelin Jeremi Fontin – właściciel restauracji Le Jardin du Quai z Francji i zaproszona przez S.Pellegrino Aurora Mazzucchelli, a także: Krzysztof Mazur, który kroił stukilogramowego tuńczyka, Alon Than – mistrz sushi, Kulinarna Reprezentacja Narodowa Juniorów oraz Kuba Korczak – współzałożyciel szkoły kulinarnej food for friends. W tym samym czasie można było uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. Tu niewątpliwą atrakcję stanowił Kurt Scheller, który zorganizował ekskluzywne 3-osobowe warsztaty. Przeprowadził 6 różnych lekcji gotowania, podczas których powstały: mus czekoladowy, tom ga kai, knedle szwajcarskie, risotto, polędwica wołowa i kurczak po prowansalsku. Od Tomasza Dekera natomiast można było nauczyć się przyrządzania pralinek. Kuba Korczak poprowadził warsztat gotowania w duchu slow food. Popularnością cieszyły się też akademie Tomasza Woźniaka, Josepha Seeletso, Alicji i Alona Than, Jarosława Uścińskiego i Bogusława Buczka.Dodatkowo, w trakcie Wine & Food Open Day można było degustować potrawy łącznie 12 restauracji: w sześciu stałych i trzech zmiennych stanowiskach. Swoje przekąskowe menu zaprezentowały kuchnie: Delikatesów Esencja, L’Arc Varsovie, Pico Cuadro, Smaków Warszawy, Tamki 43, Restauracji w Willi Decjusza, Colombii Bar, Grill&Co, Hana Sushi, Kresowiaka, La Rotisserie i Moonsfery. Były to propozycje przystawek, przekąsek, ale też degustacyjne porcje dań głównych i deserów, które znaleźć można w menu wymienionych restauracji.
Za dopełnienie smaków, tradycyjnie już, służyło wino z najróżniejszych zakątków świata, o którego dobór zadbało Centrum Wina. W to niedzielne popołudnie do spróbowania przeznaczono około 300 gatunków, przy czym dodatkową atrakcję stanowiła obecność rodzin winiarskich i przedstawicieli winnic, którzy opowiadali o pochodzeniu poszczególnych gatunków, tradycji upraw, a także polecali najlepsze roczniki.
Na miejscu dostępna była również doskonała kawa przygotowywana w designerskich ekspresach przez Tassimo, afrykańskie przekąski od Afica Line, bezalkoholowe shake’i od Centrum Wina oraz stanowisko degustacyjne food for friends.
Dla gości, którzy przyszli z dziećmi przygotowano udogodnienie w postaci kącika dla najmłodszych. Tamika i Lullaby zadbały o to, by spędzili ten czas kreatywnie, na zabawach kulinarnych, nauce savoir vivre przy stole i innych tematycznych aktywnościach.
Przez świat win i kulinariów poprowadzili nas Agnieszka Cegielska i Robert Jarek.