W piękny, słoneczny dzień spotkaliśmy się na nietypowej konferencji prasowej w strefie Grand Kitchen zorganizowanej przez Galerię Mokotów.
Grzegorz Łapanowski – kucharz, znany z prowadzenie programu kulinarnego „Top Chef”. Swoje doświadczenie zdobył u Modesta Amaro, Kurta Schellera czy Roberta Sowy. Obecnie prowadzi warsztaty kulinarne w Food Lab Studio w Warszawie oraz jest pomysłodawcą i założycielem Fundacji Szkoła na widelcu. Funkcję wiceprezesa pełni Mira Klepacka. Wsparcie merytoryczne z zakresu dietetyki zapewniają Urszula Somow i Katarzyna Pieczyńska, która dodatkowo zajmuje się koordynacją projektów realizowanych w ramach Fundacji.
Na konferencji mieliśmy możliwość przyswojenia wiedzy o przygotowaniu szybkich dań lunchowych do pracy oraz posmakować potraw z różnych stron świata. Wyjątkowa sałatka z glonów wakame z sezamem i mango zaskakiwała oryginalnością i smakiem.
Tabbouleh to prosta i najpopularniejsza sałatka w krajach arabskich. Wystarczy na dzień wcześniej ugotować kaszę bulgur lub kuskus i dodać różne warzywa: pomidory, cebulę, ogórki i duża ilość natki pietruszki, mięty i soku z cytryny. Redakcyjnie przetestowaliśmy sałatkę z kaszy bulgur, pikli, pokrojonej w plasterki rzodkiewką, mięty i odrobiny soku z cytryny. Uwieńczeniem były marynowane cebulki. Innością było najpierw przygotowanie sosu z oleju słonecznikowego, przypraw: pieprzy, soli i zielonych przypraw, a potem dodanie warzyw i kaszy.
Głównym bohaterem były szparagi i wyśmienity sos, o którym możecie się więcej dowiedzieć na video.