I Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

cielecina_pokreolsku2aWe wtorek i w środę 14 -15 sierpnia, na poznańskim Starym Rynku odbył się I Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Mieszkańcy Poznania i przybyli turyści mogli oglądać, wąchać, a nawet spróbować wielu potraw, których wspólnym mianownikiem był sposób przygotowania – zgodny z zasadami tradycyjnej polskiej kuchni. 

„Szlagierem” festiwalu okazał się chleb, przygotowywany na zakwasie i pieczony w prawdziwym piecu chlebowym przez najlepszych w Polsce specjalistów od staropolskiego chleba – pracowników Narodowego Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Dużym powodzeniem cieszyły się także wyroby producentów kiełbas i szynek, wytwarzanych według starych receptur.
Atrakcją festiwalu były także nalewki, które kiedyś były robione w każdym polskim domu i zajmowały honorowe miejsce na świątecznym polskim stole. Organizatorzy, pragnąc przywrócić nalewkom ich dawne zasłużone miejsce w polskiej spiżarni, zorganizowali konkurs na nalewkę, któremu przewodniczył Piotr Bikont.
W czasie Festiwalu Dobrego Smaku były także atrakcje muzyczne dla wielbicieli jazzu, folku i ballady. Koncerty odbywały się na rynku w godzinach 16.00-22.00.
Dla tych, którzy są nie tylko smakoszami dobrego jedzenia i napitków, ale i zagorzałymi „konsumentami” książek, czynne było stoisko z książkami poświęconymi kuchni.
A wielbiciele książek Małgorzaty Kalicińskiej mogli spotkać się z tą pisarką, kupić jej bestsellery i uzyskać autograf.
I Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to efekt współpracy: Estrady Poznańskiej, Music Collection Agency, Muzeum Rolnictwa w Szreniawie i Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego. Nad realizacją programu czuwała Kapituła Dobrego Smaku, którą stworzyli ludzie mediów; dziennikarze, artyści i znawcy sztuki kulinarnej.
Festiwal zakończyło uroczyste posiedzenie Honorowej Kapituły Dobrego Smaku, podczas którego odbyła się degustacja najlepszych nalewek.

Iza Ryłko

Tuesday, 21 August 2007