
Jeśli będziemy pilnować przestrzegania poniższych zasad, nie musimy unikać smażenia z obawy o zdrowie! Dzięki temu dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat.
Wybór patelni
Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu.
Temperatura smażenia
Patelnie należy rozgrzać do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić, wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę.
Dobry olej
Dodawać jak najmniej tłuszczu (1 łyżeczka wystarczy do przyrządzenia kilku porcji mięsa). Do krótkiego smażenia najlepszej sprawdzą się oleje: rzepakowy, ryżowy albo kokosowy. Warto sprawdzić na etykiecie oleju temperaturę smażenia. Najlepiej, aby wynosiła powyżej 200°C. Taka temperatura zapewnia optymalne smażenie.
Technika i czas smażenia
Po nałożeniu tłuszczu na patelnię odczekać chwilę, aż ten zacznie lekko dymić. Wrzucić wybrane składniki na patelnię. Smaż jedną stronę przez 2 minuty. Przerzucić na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Przerzucać składniki przez kolejne 2-3 minuty. Mięso smażyć z kilku stron (przewracaj trzy razy), dzięki temu będzie miało soczysty środek i chrupiącą skórkę.