Karp w szarym sosie z bakaliami

A może sos szary? Będzie doskonale pasował do filetów z karpia. Do jego przyrządzenia potrzeba wielu różnych składników, ale nie trzeba się ich trzymać kurczowo - warto eksperymentować. Przydadzą się nawet te używane tradycyjnie do ciast, jak rodzynki czy płatki migdałów.

karp w sosie szarym

Jako bazę można wykorzystać Esencję do sosu cebulowego Knorr, która wzbogaci smak i zagwarantuje idealną konsystencję.Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3

Składniki:

  • świeży karp – 1,5 kg
  • ziele angielskie – 2 sztuki
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • cebule, średnie – 3 sztuki
  • marchew – 1 sztuka
  • seler – pół sztuki
  • Esencja do sosu cebulowego Knorr – 2 sztuki
  • por (biała część) – 1 sztuka
  • pietruszka korzeń – 1 sztuka
  • wino białe wytrawne – 300 ml
  • pierniki
  • rodzynki – 50 g
  • migdały w płatkach – 50 g
  • cytryna – 1 sztuka
  • pieprz – kilka ziaren

Sposób przygotowania:

  • Karpia wypatrosz, pozbądź się łusek, odetnij płetwy i głowę. Tak przygodową tuszę karpia podziel na filety, oddzielając mięso od dużych ości i kręgosłupa. Zostaw skórę.
  • Przypraw płaty ryby solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ułóż je w brytfannie lub misce, a na każdym kawałku ryby poukładaj plastry cebuli. Przykryj folią i wstaw do lodówki, minimum na 12 godzin.
  • Ugotuj warzywno-rybny wywar. Do garnka z litrem wody dodaj obrane i umyte marchewki, korzeń selera i pietruszki, kawałek pora i cebulę oraz głowę i kręgosłup karpia. Przypraw ziarnami ziela angielskiego, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gdy wszystkie składniki zmiękną i oddadzą smak do wody, odcedź bulion na sicie.
  • W gorącym, czystym wywarze krótko gotuj filety z karpia. Pilnuj, by ogień nie był za duży – ryba łatwo może się rozpaść.
  • Przygotuj sos szary. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż drobno pokrojoną cebulę, wlej białe wino i zagotuj, aż alkohol całkowicie odparuje. Wyłącz ogień pod patelnią, wlej około pół litra wywaru rybnego, i – aby sos był odpowiednio doprawiony oraz gęsty – dodaj Esencję do sosu cebulowego. Smak uwydatnią dodatkowo rozdrobnione na tarce pierniki, wrzucone do sosu. Wszystko wymieszaj.
  • Sos gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Pierniki powinny się całkowicie rozgotować, a sos dodatkowo zagęścić. W międzyczasie sparz migdały oraz rodzynki. Dodaj bakalie do sosu i gotuj jeszcze 5 minut. Zakwaś go sokiem z cytryny.
  • Do słodko-kwaśnego sosu delikatnie włóż podgotowanego wcześniej karpia. Ponownie całość doprowadź do wrzenia i zostaw na ogniu przez 5 minut. Podawaj z chlebem, danie przybierz zieleniną.Smacznego!