Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek
- 100 g sera feta
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 bakłażan
- 200 g kaszy bulgur
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki Przyprawy Harissa Knorr
- 1 opakowanie Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką
Sposób przygotowania:
- Pokrój: pieczarki w plastry, cebulę na drobne kawałki oraz bakłażana w kostkę wielkości około 2 cm. Natkę pietruszki posiekaj, a ser feta pokrusz.
- Lekko natrzyj kawałki bakłażana oliwą z oliwek i posyp Przyprawą Harissa Knorr, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W połowie tego czasu dorzuć do bakłażana pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Wszystko zapiekaj jeszcze przez kolejne 10 minut.
- Na gorącej oliwie z oliwek podsmaż w garnku grzyby i cebulę. Wsyp do całości kaszę i zalej 400 ml wody. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 20 minut. Pamiętaj, by zamieszać kaszę co jakiś czas.
- Połącz zawartość opakowania Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką ze śmietaną i dodaj do kaszy. W momencie, gdy kaszotto zrobi się zbyt gęste, wlej do niego kilka łyżek wody. Jeśli danie będzie zbyt rozwodnione, gotuj je o kilka minut dłużej, aż uzyska płynną konsystencję. Na wierzch gotowego kaszotto ułóż bakłażany z pomidorami. Potrawę posyp natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.