Kasza bulgur z bakłażanem

Co powiecie na kaszotto? Specjał idealny na chłodną wiosnę! Przygotujcie kaszę bulgur z bakłażanem, a nie będziecie narzekać na niskie temperatury i szarugę.

Kasza bulgur z bakłażanem

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g pieczarek
  • 100 g sera feta
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 bakłażan
  • 200 g kaszy bulgur
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki Przyprawy Harissa Knorr
  • 1 opakowanie Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój: pieczarki w plastry, cebulę na drobne kawałki oraz bakłażana w kostkę wielkości około 2 cm. Natkę pietruszki posiekaj, a ser feta pokrusz.
  2. Lekko natrzyj kawałki bakłażana oliwą z oliwek i posyp Przyprawą Harissa Knorr, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W połowie tego czasu dorzuć do bakłażana pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Wszystko zapiekaj jeszcze przez kolejne 10 minut.
  3. Na gorącej oliwie z oliwek podsmaż w garnku grzyby i cebulę. Wsyp do całości kaszę i zalej 400 ml wody. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 20 minut. Pamiętaj, by zamieszać kaszę co jakiś czas.
  4. Połącz zawartość opakowania Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką ze śmietaną i dodaj do kaszy. W momencie, gdy kaszotto zrobi się zbyt gęste, wlej do niego kilka łyżek wody. Jeśli danie będzie zbyt rozwodnione, gotuj je o kilka minut dłużej, aż uzyska płynną konsystencję. Na wierzch gotowego kaszotto ułóż bakłażany z pomidorami. Potrawę posyp natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.