To zdecydowanie przepis dla prawdziwych smakoszy. Eksperymenty w kuchni nie muszą polegać jedynie na wykorzystywaniu wyszukanych, trudno dostępnych składników. To niekonwencjonalne połączenia klasycznych smaków otwierają drogę do nowych doznań. W tym przypadku połączymy kotleciki z indyka z wszystkim dobrze znaną i lubianą czekoladą. Ona zazwyczaj kojarzy nam się ze słodkimi deserami. Tym razem nadamy jej lekko ostrego smaku, i przyrządzimy pikantny sos na jej bazie. Chrupiące kotleciki z indyka idealnie skomponują się z pikantno-gorzką nutą sosu.
Składniki:
- pierś z indyka – 400 gramów
- Fix Nuggetsy z sosem meksykańskim Knorr – 1 opakowanie
- suszone śliwki – 8 sztuk
- ser camembert – 200 gramów
- gorzka czekolada – 10 gramów
- sok pomarańczowy – 3 łyżki
- ketchup ognisty Hellmann’s – 5 łyżek
- olej słonecznikowy – 100 mililitrów
Kotleciki z indyka – sposób przygotowania:
- Pierś z indyka umyj, osusz i okrój z błonek. Następnie pokrój w plastry o grubości 1 centymetra.
- Ser okrój ze skórki i podziel na mniejsze kawałki. Na mięso nałóż kawałek foli spożywczej i dokładnie rozbij.
- W środek włóż kawałek sera oraz jedną suszoną śliwkę. Całość dokładnie zawiń, nakładając na siebie brzegi.
- Mięso panieruj według wskazówek z opakowania, po czym obsmaż na rozgrzanej patelni. Chwilę podduś, aby kotleciki w środku nie były surowe.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy połącz z ketchupem, dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, a następnie sos z opakowania Fix Knorr.
- Kotleciki z indyka podawaj z ryżem lub opiekanymi ziemniakami.