100% natury
Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Czytamy etykiety, analizujemy skład produktów, które wkładamy do koszyka w czasie zakupów.Benzoesan sodu, sorbinian potasu, glutaminian sodu, skrobia modyfikowana i niezliczone ilości „E” – to wszystko...
Jarmuż – nowość od Fit&Easy
Jarmuż jest odmianą kapusty. Ma duże kędzierzawe liście, które w zależności od gatunku mogą być zielone lub fioletowe. To cenne warzywo można jeść na surowo, dodając do sałatek czy surówek, lub też podawać na...
Egzotyczne owoce: Mango. Dlaczego powinniśmy jeść mango i jak wybrać to najlepsze?
W Indiach, skąd pochodzi, symbolizuje boskich posłańców, nadnaturalne istoty żywiące się zapachem drzew i kwiatów, a także piękną i dobrą boginię Lakszmi, uosobienie wszelkiego powodzenia. U nas wciąż nieco na uboczu, uważane są za...
Figa, najsłodszy kwiat świata
Chyba wszyscy znają figowy listek, nie wszyscy jednak wiedzą, że sama figa jest tak naprawdę typem kwiatu, a nie owocem drzewka figowego.
Dodatkowo, ma nieoceniony wpływ na serce i układ krwionośny oraz jest zalecana na...
Migdałowa moc zdrowia – czyli dlaczego migdały powinny obowiązkowo trafić do naszego codziennego
Migdały doceniane są za swoje wyjątkowe właściwości od tysiącleci. W dobrze skomponowanej, zbilansowanej diecie nie może ich zabraknąć – są one bowiem jedną, wielką bombą minerałów i witamin oraz skarbnicą bezcennych dla organizmu, zdrowych...
Sezon na kukurydzę
Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła...
Murill – brazylijska pieczarka o cudownych właściwościach
Grzyby przez długi czas były cenione jedynie za walory smakowe, nie przypisywano im natomiast szczególnych wartości odżywczych i zdrowotnych. Z powodu tych nieprawdziwych teorii, długo nie były poddawane badaniom medycznym, nie były też uwzględniane...
Kozie sery – smak i zdrowie
Kozie mleko całkiem zasłużenie święci triumfy. Coraz chętniej bowiem sięgamy po jego przetwory.
Sery na bazie koziego mleka polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać, dzięki czemu zajmuje ono tak ważne miejsce w prawidłowej diecie.Samo...
Ananas Chiquita – słodki i wyjątkowy
Wszyscy znamy doskonałe banany Chiquita. Cenimy je za wyjątkowy smak i najwyższą jakość. Teraz do rodziny owoców Chiquita dołączył ananas - owoc wręcz idealny. Mimo słodkiego smaku jest doskonały dla wszystkich dbających o zdrowie, a...
Nieznany ryż
Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 8 000 odmian ryżu?
Jego historia jest niemal tak długa, jak historia ludzkości. Od tysięcy lat ryż jest głównym pożywieniem mieszkańców Azji. Pierwotnie uprawiano go tylko w okolicy...
Biała herbata – źródło antyoksydantów, młodości i zdrowia
Herbata - jej nazwa wywodzi się od łacińskich słów herba (zioło) i tea (roślina z rodzaju kamelii).
Historia tego krzewu rozpoczyna się najprawdopodobniej około 2 700 r p.n.e., ale lata prawdziwej ekspansji to XVII wiek....
Kilka słów o winie
8 tysięcy lat temu, a może jeszcze dawniej, pewien bardzo mądry człowiek skonstruował prasę do wyciskania soku z dojrzałych winogron.Od tej pory ludzie stali się weselsi, zdrowsi i bardziej szczęśliwi. Mówiąc poważnie początki winiarstwa sięgają...
Historia french press, czyli o kawie z zaparzarki
Czy to możliwe, że naczynie french press wynalazł Włoch? Zbadajmy historię tego naczynia i odkryjmy tajemnicę doskonałego sposobu na przygotowanie kawy za pomocą zaparzarki.Proste wynalazki – genialne smaki
Włosi mają bogatą historię związaną z uwielbieniem...
Winogrona w kuchni – przepisy
Owoce winogron pasują doskonale do wszelkiego rodzaju sałatek. Dodajemy do nich całe bądź przekrojone grona. Co ważne, winogrona powinny być pozbawione pestek. Jako adept sztuki kulinarnej musiałem niemal codziennie przygotowywać winogrona do sosu, który...