KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Sezon na kukurydzę

0
Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła...

Murill – brazylijska pieczarka o cudownych właściwościach

0
Grzyby przez długi czas były cenione jedynie za walory smakowe, nie przypisywano im natomiast szczególnych wartości odżywczych i zdrowotnych. Z powodu tych nieprawdziwych teorii, długo nie były poddawane badaniom medycznym, nie były też uwzględniane...

Kozie sery – smak i zdrowie

0
Kozie mleko całkiem zasłużenie święci triumfy. Coraz chętniej bowiem sięgamy po jego przetwory. Sery na bazie koziego mleka polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać, dzięki czemu zajmuje ono tak ważne miejsce w prawidłowej diecie. Samo...

Ananas Chiquita – słodki i wyjątkowy

0
Wszyscy znamy doskonałe banany Chiquita. Cenimy je za wyjątkowy smak i najwyższą jakość. Teraz do rodziny owoców Chiquita dołączył ananas - owoc wręcz idealny. Mimo słodkiego smaku jest doskonały dla wszystkich dbających o zdrowie, a...

Nieznany ryż

0
Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 8 000 odmian ryżu? Jego historia jest niemal tak długa, jak historia ludzkości. Od tysięcy lat ryż jest głównym pożywieniem mieszkańców Azji. Pierwotnie uprawiano go tylko w okolicy...

Smak lata

0
Letnia aura nie zachęca do jedzenia. Gdy na zewnątrz temperatura w słońcu idzie w górę nasz apetyt gwałtownie spada.Jednak coś jeść trzeba. W upalne dni doskonale sprawdzają się sałatki – ich przygotowanie nie pochłania...

Biała herbata – źródło antyoksydantów, młodości i zdrowia

0
Herbata - jej nazwa wywodzi się od łacińskich słów herba (zioło) i tea (roślina z rodzaju kamelii). Historia tego krzewu rozpoczyna się najprawdopodobniej około 2 700 r p.n.e., ale lata prawdziwej ekspansji to XVII wiek....

Kilka słów o winie

0
  8 tysięcy lat temu, a może jeszcze dawniej, pewien bardzo mądry człowiek skonstruował prasę do wyciskania soku z dojrzałych winogron. Od tej pory ludzie stali się weselsi, zdrowsi i bardziej szczęśliwi. Mówiąc poważnie początki winiarstwa sięgają...

Historia french press, czyli o kawie z zaparzarki

0
Czy to możliwe, że naczynie french press wynalazł Włoch? Zbadajmy historię tego naczynia i odkryjmy tajemnicę doskonałego sposobu na przygotowanie kawy za pomocą zaparzarki. Proste wynalazki – genialne smaki Włosi mają bogatą historię związaną z uwielbieniem...

Winogrona w kuchni – przepisy

0
Owoce winogron pasują doskonale do wszelkiego rodzaju sałatek. Dodajemy do nich całe bądź przekrojone grona. Co ważne, winogrona powinny być pozbawione pestek. Jako adept sztuki kulinarnej musiałem niemal codziennie przygotowywać winogrona do sosu, który...

Ciasteczka kataifi – wspomnienie greckich wakacji

0
Piękne plaże, przejrzysta woda, cudowne krajobrazy i pyszna kuchnia ze swoimi słodkościami – przywołują miłe, wakacyjne wspomnienia. Oto przepis na jeden z greckich przysmaków, dzięki któremu, choć na chwilę, będziemy mogli oderwać się od rzeczywistości...

Figa w przepisach

0
Wyjątkową słodycz fig można wykorzystywać w wielu daniach, oto przepisy pełne tych owoców. Włosi mają do fig szczególne podejście, a owoc ten obecny jest zarówno w daniach słodkich jak i obiadowych. Nic dziwnego, gdyż uznawany jest...

Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym

0
Sprawdzony przepis na proste a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem. Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta, a do tego...

Arbuz – „głowa” pełna pomysłów

0
Szukamy orzeźwienia w gorący dzień? Sięgnijmy po arbuza, który w 80%-90% składa się z wody. Dodatkowo arbuz jest źródłem niacyny - witaminy z grupy B. Zawiera także w niewielkich ilościach inne witaminy jak C, B1,...

Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem

0
Ciekawe połączenie smaków, wydawałoby się, że nie pasujących do siebie. Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem. Polecamy Czas przygotowania: 15 minut Liczba porcji: 4 Stopień trudności: łatwe Składniki: - 250 g świeżego szpinaku, - garść świeżych malin, - 1 Sos sałatkowy...

Ciekawe tematy

Uroda

Jak masaż twarzy wpływa na skórę?

0
Proces starzenia się skóry zaczyna się już ok. 25-30. roku życia, a pojawiające się na niej zmiany w postaci m.in. zmarszczek są efektem zmian...

Polecane