Sezon na kukurydzę
Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła...
Murill – brazylijska pieczarka o cudownych właściwościach
Grzyby przez długi czas były cenione jedynie za walory smakowe, nie przypisywano im natomiast szczególnych wartości odżywczych i zdrowotnych. Z powodu tych nieprawdziwych teorii, długo nie były poddawane badaniom medycznym, nie były też uwzględniane...
Kozie sery – smak i zdrowie
Kozie mleko całkiem zasłużenie święci triumfy. Coraz chętniej bowiem sięgamy po jego przetwory.
Sery na bazie koziego mleka polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać, dzięki czemu zajmuje ono tak ważne miejsce w prawidłowej diecie.
Samo...
Ananas Chiquita – słodki i wyjątkowy
Wszyscy znamy doskonałe banany Chiquita. Cenimy je za wyjątkowy smak i najwyższą jakość. Teraz do rodziny owoców Chiquita dołączył ananas - owoc wręcz idealny. Mimo słodkiego smaku jest doskonały dla wszystkich dbających o zdrowie, a...
Nieznany ryż
Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 8 000 odmian ryżu?
Jego historia jest niemal tak długa, jak historia ludzkości. Od tysięcy lat ryż jest głównym pożywieniem mieszkańców Azji. Pierwotnie uprawiano go tylko w okolicy...
Biała herbata – źródło antyoksydantów, młodości i zdrowia
Herbata - jej nazwa wywodzi się od łacińskich słów herba (zioło) i tea (roślina z rodzaju kamelii).
Historia tego krzewu rozpoczyna się najprawdopodobniej około 2 700 r p.n.e., ale lata prawdziwej ekspansji to XVII wiek....
Kilka słów o winie
8 tysięcy lat temu, a może jeszcze dawniej, pewien bardzo mądry człowiek skonstruował prasę do wyciskania soku z dojrzałych winogron.
Od tej pory ludzie stali się weselsi, zdrowsi i bardziej szczęśliwi. Mówiąc poważnie początki winiarstwa sięgają...
Historia french press, czyli o kawie z zaparzarki
Czy to możliwe, że naczynie french press wynalazł Włoch? Zbadajmy historię tego naczynia i odkryjmy tajemnicę doskonałego sposobu na przygotowanie kawy za pomocą zaparzarki.
Proste wynalazki – genialne smaki
Włosi mają bogatą historię związaną z uwielbieniem...
Winogrona w kuchni – przepisy
Owoce winogron pasują doskonale do wszelkiego rodzaju sałatek. Dodajemy do nich całe bądź przekrojone grona. Co ważne, winogrona powinny być pozbawione pestek. Jako adept sztuki kulinarnej musiałem niemal codziennie przygotowywać winogrona do sosu, który...
Ciasteczka kataifi – wspomnienie greckich wakacji
Piękne plaże, przejrzysta woda, cudowne krajobrazy i pyszna kuchnia ze swoimi słodkościami – przywołują miłe, wakacyjne wspomnienia.
Oto przepis na jeden z greckich przysmaków, dzięki któremu, choć na chwilę, będziemy mogli oderwać się od rzeczywistości...
Figa w przepisach
Wyjątkową słodycz fig można wykorzystywać w wielu daniach, oto przepisy pełne tych owoców.
Włosi mają do fig szczególne podejście, a owoc ten obecny jest zarówno w daniach słodkich jak i obiadowych.
Nic dziwnego, gdyż uznawany jest...
Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym
Sprawdzony przepis na proste a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem.
Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta, a do tego...
Arbuz – „głowa” pełna pomysłów
Szukamy orzeźwienia w gorący dzień? Sięgnijmy po arbuza, który w 80%-90% składa się z wody. Dodatkowo arbuz jest źródłem niacyny - witaminy z grupy B.
Zawiera także w niewielkich ilościach inne witaminy jak C, B1,...
Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem
Ciekawe połączenie smaków, wydawałoby się, że nie pasujących do siebie.
Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem. Polecamy
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku,
- garść świeżych malin,
- 1 Sos sałatkowy...