KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Nowoczesne fusion ze staropolskiej kuchni

0
Rozmowa z Jarosławem Uścińskim, szefem kuchni i właścicielem restauracji Moonsfera. Wychowałem się w domu, w którym zawsze były domowe, tradycyjne posiłki. Do tej pory smaki dzieciństwa, potraw, ciast przygotowywanych przez moją babcię i mamę, są...

Amaro utrzymał gwiazdkę Michelin. Jego restauracja wciąż najlepsza w Polsce!

0
Wczoraj czyli 10 marca, parę minut po 10 rano szef Wojciech Modest Amaro odebrał telefon z gratulacjami od przedstawicieli Miechelin - najważniejszego i najbardziej prestiżowego kulinarnego przewodnika świata. Jego restauracja "Atelier Amaro" już trzeci...

Historia pizzą się toczy, czyli czego nie wiecie o swojej ulubionej potrawie

0
Koło uważane jest za wynalazek wszech czasów. Dlaczego? Pewna charakterystyczna grupa łakomczuchów twierdzi, że koło umożliwiło stworzenie innej wspaniałej rzeczy – pizzy. Wspomnianą grupa to tzw. pizzożercy lub pizza lovers, jednak terminologia jest bez...

Nowe naczynia Kukini stają na wysokości zadania!

0
Fantazyjnie kolorowe, kosmiczne w formie, a przy tym lekkie i dla miłośników lekkiej kuchni stworzone. Nie lepią, nie ociekają gorącą wodą, a specjalna, aż poczwórna warstwa ceramiczna oddzielona aluminium pozwala na użycie minimalnej ilości...

SUSHI jest w modzie

0
Fascynacja kuchnią japońską sprawiła, że coraz częściej jej tradycyjne potrawy pojawiają się na naszych stołach. Szukamy inspiracji w przyrządzaniu ryb, owoców morza, delektujemy się sake i winem ryżowym. Odkrywamy, że jest ona prosta i...

Najlepsze potrawy polskiej kuchni

0
Nie każdemu polska kuchnia kojarzy się z daniami smacznymi i wyrafinowanymi. Codzienne obcowanie z pewnymi potrawami sprawiło, że przestały nam się kojarzyć tak smakowicie, jak powinny. Tymczasem warto nieco wdrożyć się w tajniki rodzimej...

Nowe Degustino z szynki

0
Wygodne, szczelnie pakowane, pozbawione osłonek Degustino idealnie pasują by zabrać je ze sobą, jako wygodną, a także zdrową przekąskę do pracy czy w podróż. Każdy smak tych konfekcjonowanych kiełbasek to szybki i odżywczy posiłek.Na rynku...

Bella pasta, czyli dlaczego kochamy makaron

0
Pasta i pizza to dania symbolizujące Włochy, które pokochał także cały świat. Mieszkaniec słonecznej Italii jada średnio 30 kg makaronu rocznie. Polacy również chętnie spożywają dania z makaronem w roli głównej. Według badań instytutu...

Jak dobrać ser do wina

0
Wykwintny ser i dobre wino to idealna para, której nie powinno zabraknąć na żadnym eleganckim przyjęciu. Łączenie trunków z różnymi gatunkami sera nie należy jednak do prostych zadań. Co więcej, utrwaliło się na ten...

Przepisy Wojciecha Modesta Amaro

0
Wojciech Modest Amaro (ur. 1972 r. w Sosnowcu) Wybitny polski szef kuchni, właściciel restauracji, odznaczonej gwiazdką Michelin – Atelier Amaro, znajdującej się w Warszawie. Znany z kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej, którą nieustannie udoskonala...

Tapas, mały kęs dobrej zabawy

0
Legend o powstaniu tapas jest wiele. Jedna z nich głosi, że w XIII wieku, król Kastylii – Alfons X Mądry za pomocą diety składającej się z małych posiłków, popijanych winem, został wyleczony z dręczących...

Szklany garnek

0
Na wspomnienie wiosny na myśl przychodzi wyczekiwane uczucie przyjemnego ciepła, pierwszych promyków słońca na twarzy i szalejącej wokół, istnej feerii barw. Już sama myśl o pierwszych ciepłych miesiącach, pozytywnie nastraja w otaczającej nas, monochromatycznej...

Historia pierogów

0
Wydawałoby się, że nie ma potrawy bardziej staropolskiej niż pierogi. Okazuje się jednak, że nie do końca jest to prawda. Pierogi, pielmieni, ravioli, wonton – co było najpierw? Gdy prześledzimy historię pierogów na świecie okaże...

Kuchenny przepis na wiosnę

0
Zdrowie z doniczki. Nic tak nie poprawi smaku potraw jak aromat świeżych ziół i nowalijek. Z kolei ich bujne liście i soczysty zielony kolor wspaniale udekorują kuchenny parapet. Warto więc już teraz pomyśleć o...

Co Polacy lubią w amerykańskiej kuchni?

0
Amerykanie jedzą lunch w barach i restauracjach. W Polsce, szczególnie w dużych miastach, coraz częściej stosujemy tę samą zasadę. Regułą jest, że w okolicach centrów biurowych i biznesowych miast powstaje szereg lokali gastronomicznych, obleganych...

Ciekawe tematy

Uroda

Rewolucja medycyny estetycznej: karboksyterapia

0
Dwutlenek węgla stosowany jest w medycynie od blisko osiemdziesięciu lat, głównie w chirurgii, neurologii i dermatologii. Obecnie jego dobroczynne właściwości wykorzystywane są także w...

Polecane