Garnek rzymski. 80 zdrowych i pysznych przepisów. Ewa Hangel

garnek rzymski

Najlepsze na chłodne dni, rozgrzewające i pożywne, dania jednogarnkowe. Przygotowywane bez dodatku tłuszczu w glinianym garnku rzymskim stanowią alternatywę dla niskokalorycznych sałatek. Naturalne właściwości gliny wpływają na jakość przyrządzanych w nich potraw.

Garnek rzymski. 80 zdrowych i pysznych przepisów. Ewa Hangel
s. 144, oprawa twarda, f. 145 x 220 mm, cena 29 zł
ISBN 978-83-62304-41-7

To niezawodna metoda przyrządzania zarówno mięs, ryb jak i warzyw. Dania jednogarnkowe są łatwe w przygotowaniu a efektu końcowego trudno nie docenić.
Ewa Hangel, właścicielka restauracji, autorka książek kulinarnych, przenosi letnią przyjemność przyrządzania dań w kociołku z ogrodu do domu. Dzięki jej przepisom możemy biesiadować z rodziną przy zdrowych, pysznych daniach jednogarnkowych przez cały rok.

Najlepszy przepis na rybę w rzymskim garnku: Łosoś na ziemniaczkach pod szpinakiem i bazylią.

Składniki dla 4 osób:
4 dzwonka łososia
1 kg ziemniaków
liście szpinaku (może być mrożony)
świeża bazylia
3 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
sól
20 dag startego żółtego sera
10 dag sera pleśniowego typu rokpol, dorblue

Sposób przyrządzania:
Łososia płuczemy w mleku, doprawiamy, odkładamy na talerz. Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki. Liście szpinaku rozdrabniamy i mieszamy razem z ziemniakami i zmiażdżonym czosnkiem, solimy, wkładamy na dno namoczonego wcześniej garnka rzymskiego. Na ziemniakach układamy dzwonka łososia, posypujemy serami. Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni, po tym czasie odkrywamy wieko i pieczemy jeszcze około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ozdabiamy poszatkowaną świeżą bazylią.
Ewa Hangel – Uwielbiam gotować. Gdy wchodzę do kuchni, wszystko się do mnie uśmiecha. Może powiecie, że to przejaw jakiegoś wariactwa, ale tak nie jest. Gotowanie w domu jest moją wielką pasją i, obok kociołkowania w plenerze, daje mi mnóstwo satysfakcji.