KUCHNIA

W każdej rodzinie najważniejszą kwestią jest kuchnia. Nieważne czy jest zdrowa, ekologiczna, czy tłusta i tradycyjna, ważne, aby łączyła i dawała radość. Tutaj znajdziesz przepisy proste i szybkie, a także te bardziej wymagające i czasochłonne. Zainspiruj się radami zawodowców. Znani kucharze zdradzają tajniki swojej pracy i sekrety dobrego smaku. Chcesz poznać triki, które ułatwią Ci gotowanie? Zaskoczyć swoich gości i rozwinąć umiejętności kulinarne? Zaglądaj do działu kuchnia na naszej stronie Obcasy.pl.

Ciasteczka kataifi – wspomnienie greckich wakacji

0
Piękne plaże, przejrzysta woda, cudowne krajobrazy i pyszna kuchnia ze swoimi słodkościami – przywołują miłe, wakacyjne wspomnienia.Oto przepis na jeden z greckich przysmaków, dzięki któremu, choć na chwilę, będziemy mogli oderwać się od rzeczywistości...

Figa w przepisach

0
Wyjątkową słodycz fig można wykorzystywać w wielu daniach, oto przepisy pełne tych owoców.Włosi mają do fig szczególne podejście, a owoc ten obecny jest zarówno w daniach słodkich jak i obiadowych. Nic dziwnego, gdyż uznawany jest...

Warzywa po afrykańsku z sosem orzechowym

0
Sprawdzony przepis na proste a zarazem widowiskowe danie urzekające swym niezwykłym aromatem i zaskakujące niebanalnym smakiem.Oryginalne połączenie składników z masłem orzechowym sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale także syta, a do tego...

Arbuz – „głowa” pełna pomysłów

0
Szukamy orzeźwienia w gorący dzień? Sięgnijmy po arbuza, który w 80%-90% składa się z wody. Dodatkowo arbuz jest źródłem niacyny - witaminy z grupy B.Zawiera także w niewielkich ilościach inne witaminy jak C, B1,...

Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem

0
Ciekawe połączenie smaków, wydawałoby się, że nie pasujących do siebie.Sałatka z malinami, twarogiem i szpinakiem. PolecamyCzas przygotowania: 15 minutLiczba porcji: 4 Stopień trudności: łatweSkładniki: - 250 g świeżego szpinaku, - garść świeżych malin, - 1 Sos sałatkowy...

Trawa żubrowa w przepisach

0
Poza walorami smakowymi, wykorzystuje się ją m.in. leczniczo w medycynie, zielarstwie, przemyśle perfumeryjnym Carpaccio Żubrówkowe Przepis na: 2 porcje | Czas przygotowania: 20 minut Składniki:400 g polędwicy wołowej lub dziczyzna, 1 laska wanilii, 2 łyżki oleju...

Cevapi z grilla po chorwacku

0
Czas wakacji to nie tylko dalekie podróże czy błogi wypoczynek na łonie natury.To również doskonała okazja na poznawanie nowych smaków z najdalszych zakątków świata np. podczas grillowania. Podravka zaprasza na kulinarną podróż do słonecznej...

Sos myśliwski z grzybami leśnymi serwowany z pieczonymi ziemniakami

0
Grzyby leśne ożywiają kuchnię i odmieniają ją nie do poznania.Dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi potrafią uczynić ze zwykłego posiłku wyrafinowane, niecodzienne, niemalże królewskie danie.W grzybach leśnych jest coś familiarnego, coś polskiego i swojskiego, co...

Karp oblany masłem

0
Czy zawsze smakuje? Czy musi być na świątecznym stole?Nie, bo karp to polska ryba dobra na każdą porę. Czasem mulisty i tłusty, ale tradycyjnie go spożywamy. Czas przygotowania: 30 minutIlość osób: 3 osóbSkładniki: 1 średni...

Przepis na walentynkową kolację

0
Przed nami Walentynki. Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację!Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy wręcz przeciwnie, nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu...

Grillowane pieczarki z serkiem topionym

0
Smaczna karnawałowa przekąska na szybko. Kilka składników i gotowy dodatek. Składniki dla 4 osób20 sztuk dużych pieczarek 1 opakowanie serka topionego SERTOP np. śmietankowy lub Złoty Ementaler kawałek serka brie 4 liście sałaty, natka pietruszki do dekoracji, mielony pieprzPrzygotowanie Pieczarki...

Grillowane roladki mięsne z serkiem topionym

0
Grillowane roladki mięsne szybkie i smaczne. Jako przekąska na imprezę bardzo smaczna i pożywna. Polecamy grillowane roladki mięsne z serkiem topionym. Składniki dla 4 osób:4 pojedyncze piersi z kurczaka pół kostki dowolnego serka topionego SERTOP 2 plastry ananasa sól,...

Gnocchi z batatów

0
W Stanach Zjednoczonych bataty są elementem tradycji kulinarnej.Obecnie także w Polsce rośnie grono miłośników tego warzywa, którego uniwersalność czyni je świetną alternatywą dla ziemniaków.Składniki na 4 porcje:600 g batatów 250 g pomidorków koktajlowych 1 pęczek rukoli 30...

Makaron ze szpinakiem i anchois

0
Potrawy z makaronu stały się bardzo popularne i coraz bardziej lubiane przez Polaków. Lubimy eksperymentować w kuchni.SKŁADNIKISkładniki dla 4 osób 350 g makaronu Pióra Mamma Mia 600 g szpinaku, świeżego lub mrożonego 1 ząbek czosnku 2 anchois 100 ml...

Przepis na jesienny makaron penne

0
Makaron penne stał się ulubionym daniem polaków. Kiedyś "rurki" dziś penne, ważne że jesteśmy otwarci na nowe smaki.Polecamy smaczne penne z kurkami oraz jesienny makaron penne.Przepis na jesienny makaron penneSKŁADNIKI 400g makaronu pióra Mamma Mia 1 cebula 3-4...

Ciekawe tematy

Uroda

Dotyk Monalisy – laseroterapia okolic intymnych

0
Myśląc o medycynie estetycznej, pierwsze, co przychodzi do głowy, to botoks czy powiększanie ust. Często jednak lekarze specjaliści zajmują się najróżniejszymi schorzeniami, a słowo...

Polecane