Kurczak jest ulubionym daniem Polaków. Podajemy go najczęściej pieczonego lub z grilla. Eksperymentujemy z przyprawami i dodatkami. Czasem łączymy danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami czy frytkami.
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania 1 godz. 20 min.
Składniki:
kurczak cały 1 szt
bułka 1 szt.
jaja 1 szt.
mleko 0,01 l
masło 0,05 kg
wątroba drobiowa 0,1 kg
natka pietruszki ½
Sposób przygotowania:
- Każdą tuszkę dokładnie umyć i posolić, zarówno po wierzchu jak i w wewnątrz. Pozostawić w chłodnym miejscu na około 2-3 godziny.
- Bułkę namoczyć w mleku i po odciśnięciu zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Następnie 2/3 oczyszczonej wątróbki zmielić a pozostałą 1/3 pokroić w drobną kostkę. Oddzielić żółtka od białek.
- Połowę masła i żółtek utrzeć na jednolitą masę i połączyć ze zmielona bułką oraz całą przygotowana wcześniej wątróbką.
- Wszystko to doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz dodać pod koniec mieszania posiekaną natkę pietruszki.
- Z białek ubić sztywną pianę, którą należy bardzo delikatnie zmieszać z przygotowanym farszem; tak przygotowany farsz będzie bardzo delikatny.
- Farsz nakładać do kurczaków i zaszywać je niebarwionym szpagatem lub spiąć patyczkami do przygotowywania szaszłyków.
- Każdą tuszkę kurczaka posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 ° C( w momencie zrumienienia się kurczaków temperaturę zmniejszyć do 160°C a nawet do 135°C).
- Czas pieczenia z reguły waha się od 45 do 60 minut. Trzeba pamiętać, aby podczas pieczenia podlewać kurczaki wytworzonym sosem.
Kurczak najczęściej ½ tuszki na porcję należy podawać z pieczonymi ziemniakami i ciemnym sosem drobiowym.
UWAGA
Do farszu można dodać rodzynki oraz namoczone i obrane ze skórki migdały, a do sosu w trakcie przygotowania jabłka i alkohol np. brandy lub Calvados.