Poczuj się jak w górach – kwaśnica na żeberkach

Zupy są bardzo ważnym elementem tradycyjnej góralskiej kuchni. Tłustsze, o dosadnym smaku, od wielu lat sprawdzają się przy niższych temperaturach. Najczęściej przyrządzane są na wędzonym mięsie. Rozgrzewają i smakują, świetnie uzupełniając kalorie spalone na stoku. Najbardziej góralska zupa?

poczuj sie jak w gorach kwasnica

Ze śpiewem na ustach padnie odpowiedź „Kwaśnica”. Niegdysiejszy hit zespołu Golec uOrkiestra poświęcony w całości temu daniu na trwale zakorzenił je w powszechnej świadomości – toż to góralski klasyk. Istotne, by kwaśnicy nie mylić z kapuśniakiem.

Ta klasyczna przygotowywana jest na wędzonych żeberkach baranich z dużą ilością kwaszonej kapusty i jej sokiem, z dodatkiem ziemniaków, czasem również grzybów

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • wędzone żeberka – 50 dag
  • słonina – 10 dag
  • Rosół wołowy Knorr – 1 sztuka
  • kiszona kapusta – 50 dag
  • marchewka – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • ząbek czosnku – 1 sztuka
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy – 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Do wywaru wrzuć jedną kostkę rosołową Knorr wołową, by podkreślić jego smak. Umyj, obierz i pokrój w kostkę warzywa: marchew i pietruszkę. Wrzuć je do zupy wraz z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, liściem laurowym oraz poszatkowaną kiszoną kapustą. Całość gotuj dotąd, aż warzywa i żeberka będą miękkie.

Mięso żeberek powinno z łatwością odchodzić od kości. Wyjmij je z zupy, obierz z kości, a kawałki wędzonki wrzuć z powrotem do wywaru.

Zupę przypraw sporym ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Ponownie całość zagotuj.    W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę ze słoniną. Powstaną w ten sposób złociste skwarki, które należy wrzucić do zupy na sam koniec gotowania. Kwaśnicę serwuj z kawałkiem chleba, grzankami czosnkowymi lub ugotowanymi osobno ziemniakami.