Przechodząc się po sklepie zoologicznym, spodziewamy się znaleźć karmę dla psa z drobiu, wołowiny czy warzyw. Coraz częściej jednak możemy także natknąć się na ciekawe alternatywy. Co powiedzielibyście na larwy w karmie? Jak się okazuje, zamienienie białka z tradycyjnych źródeł na to pozyskiwane z owadów może mieć wiele zalet dla naszych zwierzą.
Niezwykłe białko
Owady są obecne w diecie ludzkiej i zwierzęcej od setek tysięcy lat. Jednym z najbardziej popularnych źródeł owadziego białka są larwy czarnej muchy Hermetia illucens, gatunku rodzimego dla stref tropikalnych i subtropikalnych. Obecnie hoduje się go jednak już na całym świecie. To właśnie larwy tego gatunku są często wykorzystywane do produkcji karm dla zwierząt domowych. Są one dobrą alternatywą dla psich i kocich alergików i cechują się wysoką strawnością.
Zobacz także: Pies niejadek – jak zachęcić czworonoga do jedzenia?
Jak powstaje karma z owadów?
Śledząc proces powstawania karmy, należy zacząć od hodowli larw. Wszystko rozpoczyna się fazą wylęgarni. Na początku muchy składają jaja – nawet do 500 jaj na osobnika. Ważne, aby pamiętać, by jedzenie dla dorosłych samic było cały czas wilgotne, inaczej złożą one jaja bezpośrednio na swoim pożywieniu. To może przysporzyć problemów z ich zbieraniem. Następnie jaja są umieszczane w pojemnikach wypełnionych kompostem, składającym się z resztek organicznych odpadów spożywczych. Już po 3-4 dniach z jaj wykluwają się maleńkie larwy muchówki. Następnie są one składane na podkładkach w specjalnych pudłach. Dzięki temu łatwo je później zebrać. Przez kilka kolejnych dni żywią się warzywami i owocami. Larwy rozwijają się w temperaturze 26-28 stopni Celsjusza i wilgotności 60-70%.
Larwy w karmie
Ponieważ ciemne larwy są tuż przed przeobrażeniem się w postać dorosłą, czyli imago, to nie nadają się już do konsumpcji. Zamiast tego wykorzystuje się je do celów reprodukcyjnych. Natomiast do produkcji karm wykorzystywane są larwy około 5-6 dniowe, o jasnym zabarwieniu. Na początku odwadniane są w temperaturze 65 stopni Celsjusza. Suszenie w niskiej temperaturze zapobiega utracie cennych składników odżywczych oraz pieczeniu lub przypalaniu larw. Następnie larwy hibernuje się i mieli na mączkę. Ta dodawana jest do suchej karmy dla psów i kotów.
Zalety karmy z owadów
Karmy z białkiem owadów są dobrym rozwiązaniem żywieniowym dla zwierząt borykających się z problemem alergii pokarmowej. Poza tym charakteryzują się one wysoką strawnością, co przekłada się na brak problemów żołądkowo-jelitowych. Jak zapewniają przedstawiciele firmy Brit, produkującej karmy z białkiem insektów, jest to również bardzo ekologiczne rozwiązanie. Najnowsze badania pokazują, że produkcja owadów przeznaczonych do spożycia emituje o 75 proc. mniej CO2 i zużywa do 50 proc. mniej wody niż hodowla drobiu, a są one równie bogate w białko i zawierają wszystkie składniki odżywcze, które otrzymujemy z mięsa.