Składniki:
- 2 torebki ryżu jaśminowego marki Britta (200g)
- 500 g fileta z łososia
- 100 g sera żółtego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- marchewka
- brokuł
- pietruszka
- kawałek selera
- nieduży por
- 2 cebule
- olej np. rzepakowy
- spora szczypta mielonej słodkiej papryki
- natka pietruszki
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Fileta pokroić na mniejsze kawałki posolić i popieprzyć.
- Na niewielkiej ilości oleju lekko je podsmażyć.
- Warzywa obrać, umyć, pokroić w paski, a następnie poddusić na łyżce oleju, posolić.
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć na sitku, dodać przecier pomidorowy, uduszone warzywa oraz usmażone porcje ryby.
- Risotto doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem, lekko wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wygładzić powierzchnię posypać startym serem żółtym.
- Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.
- Przed podaniem posypać natką.