Marynata z maślanki

Aby grillowane mięso było nie tylko odpowiednio soczyste w środku i kruche na zewnątrz, ale zachwycało naturalnym aromatem, należy je odpowiednio wcześniej przygotować przed rozpoczęciem domowego barbecue.

Marynata z maślanki
Marynata z orzeźwiającą nutą

Marynata z maślanki to orzeźwiająca nuta smakowa. Najlepiej zacząć od przyrządzenia marynaty. Poza tradycyjną wersją na bazie oliwy z oliwek lub miodu z dodatkiem przypraw, doskonale sprawdzi się również marynata z maślanki. – Słodko-korzenna marynata będzie świetnie pasować do mięsa drobiowego.

Kluczem jest odpowiedni dobór składników: do maślanki najlepiej dodać plastry świeżo pokrojonego imbiru, papryczkę chili, kolendrę, cynamon, cebulę, czosnek oraz sok z limonki. Kawałki mięsa wystarczy włożyć do miski, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w lodówce.

Maślanka w marynacie nie tylko nadaje daniu lekko kwaskowaty smak, ale też sprawie, że mięso kruszeje i po ugrillowaniu pozostaje soczyste – mówi Jakub Kuroń.

Marynata do mięsa z grilla jest bardzo ważna. Aby mięso było kruche i soczyste, warto poddać go marynacie.

Najlepsza, którą możemy polecić to ta do jasnego drobiu! (na 1kg)

Składniki:

  • 250 ml gęstego jogurtu
  • skórka tarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kardamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z porcjami mięsa.
  • Marynujemy do 3 godzin. Przed wyłożeniem mięsa na ruszt zdejmujemy marynatę.