
Marynata z maślanki to orzeźwiająca nuta smakowa. Najlepiej zacząć od przyrządzenia marynaty. Poza tradycyjną wersją na bazie oliwy z oliwek lub miodu z dodatkiem przypraw, doskonale sprawdzi się również marynata z maślanki. – Słodko-korzenna marynata będzie świetnie pasować do mięsa drobiowego.
Kluczem jest odpowiedni dobór składników: do maślanki najlepiej dodać plastry świeżo pokrojonego imbiru, papryczkę chili, kolendrę, cynamon, cebulę, czosnek oraz sok z limonki. Kawałki mięsa wystarczy włożyć do miski, zalać marynatą i pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Maślanka w marynacie nie tylko nadaje daniu lekko kwaskowaty smak, ale też sprawie, że mięso kruszeje i po ugrillowaniu pozostaje soczyste – mówi Jakub Kuroń.
Marynata do mięsa z grilla jest bardzo ważna. Aby mięso było kruche i soczyste, warto poddać go marynacie.
Najlepsza, którą możemy polecić to ta do jasnego drobiu! (na 1kg)
Składniki:
- 250 ml gęstego jogurtu
- skórka tarta z 1 cytryny
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka kardamonu w proszku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z porcjami mięsa.
- Marynujemy do 3 godzin. Przed wyłożeniem mięsa na ruszt zdejmujemy marynatę.