Murill – brazylijska pieczarka o cudownych właściwościach

murill brazylijska pieczarka

Grzyby przez długi czas były cenione jedynie za walory smakowe, nie przypisywano im natomiast szczególnych wartości odżywczych i zdrowotnych. Z powodu tych nieprawdziwych teorii, długo nie były poddawane badaniom medycznym, nie były też uwzględniane w dietach. Tymczasem w medycynie naturalnej grzyby są obecne od pokoleń, warto tu wymienić chociażby Shi Take. Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić kolejny wyjątkowy gatunek, Agaricus blazei Murill – pieczarkę brazylijską – grzyba o cudownych właściwościach.

Pozornie zwykła pieczarka…
Grzyb ten po raz pierwszy został odkryty i opisany przez angielskiego mykologa Williama A. Murrilla w 1945 roku, jednakże wówczas nic nie wskazywało, iż jest to jakiś szczególny gatunek grzyba. Ot, po prostu kolejna odmiana pieczarki, nadano jej nazwę Murill na cześć odkrywcy i grzyb na wiele lat popadł w zapomnienie.
Temat pieczarki brazylijskiej ponownie pojawił się w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku –naukowcy badając częstotliwość występowania różnych chorób wśród ludności Brazylii, zauważyli, że populacja mieszkająca w rejonie Sao Paulo (Piedade) znaczniej rzadziej zapada na przewlekłe choroby, w tym także nowotworowe. Okazało się, że w tym obszarze od lat istniała duża ilość plantacji pieczarki brazylijskiej, a co za tym idzie, wysokie spożycie tych grzybów wśród lokalnej społeczności. Dzięki temu sama pieczarka brazylijska przyciągnęła uwagę naukowców i rozpoczęła „światową karierę”.


Szereg zdrowotnych właściwości
Naukowcy przeprowadzając szereg badań na Agaricus blazei Murillodkryli, że grzyb ten zawiera niezwykle dużą ilość polisacharydów, czyli specjalnych grup węglowodanów i biopolimerów, które mają szerokie zastosowanie w medycynie, między innymi korzystnie wpływają na układ immunologiczny człowieka. Murill charakteryzujący się największym stężeniem tych substancji wśród grzybów jest zatem cennym składnikiem diety dla osób z osłabioną odpornością, w tym także chorych na cukrzycę lub anemię.

Badanie wykazały także bardzo pozytywny wpływ na stan wątroby – okazało się, że grzyb może być skutecznym środkiem zapobiegającym występowaniu marskości wątroby, wirusowemu zapaleniu typu B i C, a nawet nowotworowi.
Naukowcy podejrzewają, że Murill może być także przydatny w walce z innymi typami  nowotworów. Przydatność częściowo potwierdziły badania przeprowadzane w Korei Południowej w 2004 roku, wykazano wówczas, że spożywanie pieczarki brazylijskiej przez chorych na raka, którzy poddawani są chemioterapii lub radioterapii, poprawia ich ogólny stan zdrowia i poziom odporności.

Grzyb zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, min. kwas linolenowy, który obniża stężenie cholesterolu i ciśnienie krwi – przez to pieczarka może stać się cennym składnikiem diety dla osób z nadmiernym poziomem cholesterolu lub cierpiących z powodu chorób układu krwionośnego.
Od niedawna Murill brany jest pod uwagę także jako środek podnoszący odporność u… zwierząt! Jak powszechnie wiadomo, zwierzęta hodowlane, takie jak drób lub bydło, często narażone są na różnorakie choroby. Aby temu zapobiec zwierzętom prewencyjnie podaje się ogromne ilości antybiotyków.
Opryskiwane są całe stada zwierząt, antybiotyki trafiają do gleby, także zatem do owoców i warzyw. Spożywając w ten beztroski sposób podane nam antybiotyki pomagamy bakteriom uodparniać się na ich działanie a lekarzom pozostają często już tylko naturalne środki takie jak czosnek. Aby zapobiec masowemy podawaniu antybiotykówzwierzętom, a także zatem i nam samym powstają już pierwsze preparaty oparte o pieczarką brazylijską, które mają być dodawane do paszy. Na efekty tych eksperymentów trzeba jednak jeszcze poczekać.

Cudowna pieczarka!
Murill ceniony jest także za dość unikalny smak, który przypomina migdały oraz anyż. Świeże grzyby zawierają niewielką ilość wody i nie uwalniają jej podczas obróbki cieplnej, dzięki czemu są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju gulaszy.
Niestety w Polsce bardzo trudno znaleźć świeże pieczarki brazylijskie, więc chętni spróbowania potraw z dodatkiem tych grzybów muszą raczej obejść się smakiem. Jednakże osoby, które zainteresowały się zdrowotnymi walorami pieczarki, mogą znaleźć szereg suplementów zawierających wyciąg z tego leczniczego grzyba. Jednym z najciekawszych jest preparat nazwany po prostu Murill, dostępny za pośrednictwem strony drlucas.com.pl. Murill zawiera fragmenty wysuszonej grzybni, która nie jest poddawana dodatkowym procesom przetwarzania, dzięki czemu zachowuje wartości lecznicze, a przy tym nie jest „wzbogacany” sztucznymi ulepszaczami.

Naturalne źródło zdrowia
Obecnie rynek farmaceutyczny zalewany jest ogromną ilością suplementów, które pomagają na różne dolegliwości i okraszane są mianem „cudownych”. Niektóre są skuteczne, inne nie działają nawet jako placebo, lecz łączy ich często jedna cecha – duża ilość sztucznych dodatków, które na dłuższą metę mogą również zaszkodzić. Czasem jednak warto sobie zadać pytanie czy warto pakować w siebie kolejną chemię i czy nie lepiej postawić na naturalne źródła zdrowia, takie jak pieczarka brazylijska.