Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu kuchni indukcyjnej?

Kuchnie indukcyjne to coraz częstszy widok w polskich domach. Ich atutem jest nie tylko elegancki wygląd, ale również funkcjonalność. Na jakiej zasadzie działają? Jakie są zalety ich stosowania? Jaka kuchnia indukcyjna sprawdzi się najlepiej?

Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu kuchni indukcyjnej?

Kuchnia indukcyjna – jak działa?

Jak sama nazwa wskazuje, sprzęt wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej. Każde urządzenie wyposażone jest w zwoje wykonane z miedzianego drutu, które umieszcza się pod płytą grzewczą. Po włączeniu kuchni przez zwoje zaczyna płynąć zmienny prąd magnetyczny, który wytwarza pole magnetyczne. Następnie strumień pola magnetycznego przenika przez podstawę garnka, co skutkuje wydzielaniem ciepła w naczyniu i w efekcie podgrzewa potrawę.

Wszystkie dostępne na rynku kuchnie indukcyjne działają tak samo i mają identyczną budowę. Nie oznacza to jednak, że są to produkty jednorodne. Spotkać można bowiem modele zarówno jednostanowiskowe, jak i kilku stanowiskowe, wolnostojące, a także do zabudowy, przeznaczone do użytku domowego oraz użytku profesjonalnego, np. w restauracjach.

Dlaczego warto kupić kuchnię indukcyjną?

Wytwarzane przez kuchnię indukcyjną pole magnetyczne ma niską częstotliwość – rzędu 25 kHz. Występuje ono tylko do ok. 2 cm nad blatem. W efekcie nie stwarza żadnego zagrożenia dla człowieka. Nie wpływa również negatywnie na przygotowywaną żywność. Kolejną zaletą sprzętu jest również jego energooszczędność.

To zasługa m.in. specjalnego tworzywa szklano-ceramicznego, z którego wytworzona jest płyta kuchni. Ogranicza on straty ciepła, co pozytywnie przekłada się na zużycie energii. Sprawia on również, że garnki szybko się nagrzewają, co przyspiesza proces przygotowania dań. Gotowanie na kuchni indukcyjnej jest również bezpieczniejsze w porównaniu z kuchnią gazową.

Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu kuchni indukcyjnej?

Zaletą kuchni indukcyjnej jest również to, że jej płyta ma gładką powierzchnię. W efekcie łatwo ją wyczyścić. Jest również odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Niezwykle trudno ją zniszczyć. Na podkreślenie zasługuje również jej atrakcyjny wygląd. Kuchnia indukcyjna odznacza się nowoczesnym designem, który uprzyjemnia proces przygotowywania posiłków. Jest również łatwa i intuicyjna w obsłudze. Wystarczy zaznajomić się z instrukcją obsługi, by poznać wszystkie możliwości, jakie daje.

Jak wybrać kuchnię indukcyjną?

Przy wyborze kuchni indukcyjnej należy wziąć pod uwagę przede wszystkim jej przeznaczenie. Inny model sprawdzi się bowiem w domu, a inny w restauracji. W drugim przypadku dobrym wyborem mogą okazać się kuchnie indukcyjne z szafkami do podtrzymywania temperatury potraw. To niezwykle praktyczne urządzenia. Na rynku dostępne są również modele z podstawą otwartą.

Najczęściej również kuchnie indukcyjne przeznaczone do użytku profesjonalnego odznaczają się większą mocą, a także większymi rozmiarami. Muszą bowiem być w stanie zarówno szybko nadać przygotowywanej potrawie określoną temperaturę, jak i dysponować odpowiednią ilością miejsca dla większych garnków. Na rynku dostępne są modele dysponujące mocą nawet 28 kWh.

Kuchnia indukcyjna doskonale sprawdza się w użytku profesjonalnym. Nie tylko pozwala na przygotowywanie większej ilości posiłków w krótszym czasie, gdyż jest wyposażona w szybkogrzejne płyty, ale również zużywa mniej energii niż jej klasyczne odpowiedniki. Jest również łatwa w utrzymaniu w czystości. Nic więc dziwnego, że sprzęt tego rodzaju jest coraz chętniej wybierany przez osoby prowadzące restauracje, hotele czy też ośrodki wczasowe.