
Idealnie sprawdza się jako baza do farszów, by w połączeniu z wyrazistym serem kozim i papryczką chili stworzyć pełne wyrazu aksamitne nadzienie. Spróbujcie naleśników bazyliowych, a nie pożałujecie!
Składniki:
- 2 jajka
- 1 i ½ szklanki mleka koziego
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju (kokosowego) lub masła
- pęczek bazylii
- szczypta soli
- Nadzienie z blanszowanego szpinaku, sera koziego na ciepło i chili:
- 2 garście Szpinaku młodego firmy Eisberg
- 100 g sera koziego
- 1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)
- drobno posiekana papryczka chili
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę.
- Dodać olej i ponownie zmiksować. Naleśniki smażyć po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz.
- Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając aż „zwiędnie”. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać i podgrzewać do czasu aż się nie rozpuści.
- Odstawić z ognia. Do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej papryczki chili.
- Farszem nadziewać cieple naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i udekorować listkiem bazylii.
Zobacz również – Przepis na kolorowe naleśniki