Bogactwo norweskich wód to nie tylko łosoś norweski, ale też wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie oraz małże, ostrygi, homary i przegrzebki. Norwegia jest rajem dla każdego, kto lubi spożywać pochodzące z morza dary. Ich historia sięga dalej niż można by się spodziewać, bo już w epoce kamiennej ludzie pierwotni zajadali się przysmakami z morskich głębin. Są niezwykle smaczne i zdrowe, a ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz!
Składniki:
- 6 szt ostryg
- ½ szt cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- ½ szt papryczki chili
- 1 cebulka szalotka
- 2 łyżki startego parmezanu
- Pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połówki cytryny oraz szalotkę i drobno posiekaną papryczkę
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Ostrygi otwieramy podważając je nożem i odcinamy mięsień z górnej muszli
- Następnie ostrożnie usuwamy mięsień z dolnej muszli, tak aby nie wylać płynu, który się w niej znajduje
- Ostrygi skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie polewamy je aromatycznym masłem i posypujemy tartym parmezanem
- Zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku i pieczemy ok. 10 minut
Smacznego!