Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 ml mleka
- 8 śliwek kalifornijskich
- skórka otarta z połowy limonki
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 80 g cukru
Sposób przygotowania:
- Żelatynę zalej 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut.
- Śmietanę, mleko, cukier i skórkę z limonki podgrzewaj do momentu aż cukier się rozpuści.
- Doprowadź całość do zagotowania, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, mieszaj przez chwilę do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
- Na końcu dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, całość wymieszaj. Mieszankę wlewaj do przygotowanych naczyń.
- Poczekaj do wystudzenia i naczynia z panna cottą włóż do lodówki na ok. 4 godzin. Dla łatwiejszego wyjęcia deseru z naczynek, można je na chwilę włożyć do wrzątku.