Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi

Prawdziwy włoski klasyk, z dodatkiem śliwki kalifornijskiej, ciekawie wzbogaca smak lekkiego deseru. Idealna puenta każdego posiłku.

Panna cotta ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 ml mleka
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 80 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalej 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut.
  2. Śmietanę, mleko, cukier i skórkę z limonki podgrzewaj do momentu aż cukier się rozpuści.
  3. Doprowadź całość do zagotowania, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, mieszaj przez chwilę do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  4. Na końcu dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, całość wymieszaj. Mieszankę wlewaj do przygotowanych naczyń.
  5. Poczekaj do wystudzenia i naczynia z panna cottą włóż do lodówki na ok. 4 godzin. Dla łatwiejszego wyjęcia deseru z naczynek, można je na chwilę włożyć do wrzątku.