Pieczony sandacz

Lekki i delikatny sandacz jest popularnym w Europie daniem rybnym, szczególnie w państwach skandynawskich. Czas przygotowania: 30 minut. Liczba porcji: 2

Pieczony sandacz

Sandacz zamieszkuje wody słodkie, takie jak głębokie jeziora, stawy, kanały i rzeki, jak również słonowodne (np. Morze Kaspijskie, Bałtyk). Występuje głównie w Europie Wschodniej i Azji Wschodniej.

Posiłek przyjazny środowisku

W porównaniu do hodowli bydła, trzody chlewnej czy drobiu, połowy dziko żyjących ryb i owoców morza są stosunkowo niskoemisyjnym źródłem białka, co sprawia, że niebieska żywność jest bardziej przyjazna środowisku. Jest to niezmiernie ważne w dobie postępującej zmiany klimatu!

UWAGA: Jeśli masz problem z kupieniem certyfikowanego sandacza MSC ze zrównoważonych połowów, do tego dania możesz śmiało wykorzystać inne białe ryby np. dorsza, morszczuka, mirunę czy czarniaka (dorsza czarnego).  

Składniki:

  • 1 cały sandacz z certyfikatem MSC (lub inna ryba biała np. dorsz) o wadze ok. 1,5-2 kg
  • 100 g masła
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • ½ cytryny
  • 2 szalotki
  • Sól
  • 2 dymki
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 4 kawałki chleba na zakwasie
  • 600 g ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 210°C. Ułóż rybę w folii w naczyniu żaroodpornym. Zawiń rogi folii. Masło pokrój na małe kawałki, a szalotki na 4-5 kawałków i dodaj do ryby.
  2. Podziel fenkuł i cytrynę na ćwiartki. Obierz ziemniaki i pokrój je na 2-3 części. Dodaj wszystko do ryby. Następnie posyp rybę solą i polej białym winem.
  3. Piecz w piekarniku przez 20-25 minut. Ryba powinna mieć wewnętrzną temperaturę 50-55°C (jeśli przygotowujesz inną rybę, należy odpowiednio zmienić czas pieczenia).
  4. Pokrój drobno dymkę i posyp nią upieczoną rybę.
  5. Podawaj prosto z naczynia żaroodpornego, maczając chleb w sosie.