
Tę mieszankę smaków stworzyli napływający do Ameryki Południowej osadnicy z różnych stron świata. Różnorodność kolumbijskiej kuchni spowodowana jest również warunkami geograficznymi. Inne potrawy królują w okolicach Pacyfiku, inne w górskich rejonach Andów, jednak zawsze łączy je niepowtarzalny smak, który możesz odtworzyć w swojej kuchni.
Empanadas – kolumbijska królowa przekąsek
To południowoamerykańska królowa szybkich przekąsek. W zależności od regionu przyrządzana jest na różne sposoby, a ciasto wyrabia się z mąki kukurydzianej. Empanadas podawana jest zawsze z tradycyjnym kolumbijskim sosem aji – przygotowanym na bazie pomidorów, cebuli, kolendry, awokado i ostrej papryczki.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 czerwona cebula
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 ostra papryczka chilli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Do naczynia przekładamy odcedzoną fasolę, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym.
- Dodajemy fasolę i podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowe składniki przekładamy do naczynia.
- Na patelni podsmażamy koncentrat pomidorowy (z odrobiną wody lub bulionu), złote owoce oraz przyprawy. Gotujemy przez ok. 10 minut aż sos będzie odpowiednio gęsty.
- Sos dodajemy do farszu i wszystko dokładnie mieszamy.
- W cieście francuskim wycinamy kółka o średnicy ok 8 cm. Następnie za pomocą łyżki nakładamy farsz, przykrywamy wszystko drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi.
- Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika pierożki smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Gotowe podajemy z pomidorową salsą lub posypujemy mieloną, wędzoną papryką.
Smacznego!