Przepis na pyszne ciasteczka z cynamonem

ciasteczka z cynamonem

Stwórz swoje spersonalizowane ciasteczka cynamonowe! Wykorzystasz je na prezent, przystroisz choinkę i poczęstujesz koleżanki w pracy. To świetny pomysł na przedświąteczny czas!

Polecamy na przepis, który pomoże wykonać to jakże proste zadanie. Wybierz kształt foremki, w jakim upieczesz ciastka i dodaj do cukru składnik, który zabarwi polewę, którą je ozdobisz (np. sok z marchwi – pomarańczowa, sok z jagód – fioletowa). Cukier do polew to zdecydowanie przedświąteczny „must have” w kuchni!

SKŁADNIKI:
na ciasteczka:
400 g mąki orzechowej (mielone orzechy laskowe, włoskie lub mieszanka obu)
340 g mąki
150 g Cukru pudru DIAMANT
150 g Cukru drobnego DIAMANT
4 duże białka
20 g cynamonu

na polewę:
80 g Cukru do polew DIAMANT
8 ml soku owocowego o pożądanym kolorze (sok z marchwi – pomarańczowy, sok z jagód – fioletowy)

WYKONANIE:
Przygotować ciasteczka: suche składniki połączyć, dodać białka i zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyciąć ciasteczka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec 15 minut w 160°C.  Ostudzić i udekorować kolorowymi polewami: na 80 g cukru do polew DIAMANT dodajemy 8 ml (około 2 łyżeczek) soku owocowego w pożądanym kolorze (sok z marchwi – pomarańczowy, sok z jagód – fioletowy). Część polewy przygotowujemy z wodą, aby zachować biały kolor (lub używamy soku z cytryny). Ciasteczka można zapakować na prezent – zapakować w celofan i przewiązać rafią.