
Wyrazisty smak sałatki podkreślają pomarańcze, a dodanie żółtych pomidorków koktajlowych zapewni kolorowy, letni wygląd na talerzu.
Sałatka z czarnej fasoli to świetna propozycja na lunch.
Składniki:
- 50 g chipsów z banana
- opakowanie sosu sałatkowego truskawka z chili
- puszka czarnej fasoli
- 100 g pomidorków koktajlowych żółtych
- kalarepa
- 200 g rukoli
- awokado
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej limonki
- łyżka czarnuszki
- kolendra do smaku
Sposób przygotowania:
- Kalarepę i awokado obierz. Kalarepę pokrój w bardzo cienkie paseczki, a awokado w plastry. Pomidory przekrój na pół. Fasolę wypłucz z puszki. Z pomarańczy wykrój segmenty, a z limonki wyciśnij sok.
- W misce przygotuj sos – wymieszaj sok z limonki, sos sałatkowy Knorr i oliwę.
- W misce połącz rukolę, segmenty pomarańczy, chipsy bananowe, fasolę, kolendrę oraz awokado.
- Dodaj sos, aby sałatka była wyrazista w smaku, i wszystko razem wymieszaj.