Mule w śmietanie po norwesku

Pyszny norweski przepis na mule ze zrównoważonych połowów, według fińskiego eksperta sushi, Jespera Björkella. Czas przygotowania: 15 minut. Liczba porcji: 2

Mule w śmietanie po norwesku
Mule w śmietanie po norwesku

Mule – wszystko co musisz o nich wiedzieć

Miękkie mięso małży (MULI, OMUŁKÓW) to wyjątkowo zdrowy przysmak, bogaty w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych kluczowych dla zbilansowanej diety. Omułki jadalne występują głównie we wschodnim i północnym Atlantyku, a jedne z najbardziej znanych łowisk znajdują się w Morzu Białym. Można je również znaleźć na północnym Pacyfiku.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 posiekane szalotki
  • 200 ml białego wina
  • 1 kg muli (małży, omułków) z certyfikatem MSC
  • 300 ml śmietany „double cream” lub kremówki
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki drobno pokrojonego koperku (lub pietruszki) i dodatkowo do dekoracji
  • Biały pieprz
  • Sól
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i oczyść małże pod zimną wodą. Jeśli jakieś małże są otwarte, mocno uderzaj nimi o bok durszlaka lub miski – powinny się natychmiast zamknąć. Nie używaj tych, które są otwarte lub mają pęknięte i połamane muszle.
  2. Rozpuść masło w rondelku, dodaj drobno posiekaną cebulę i gotuj na małym ogniu przez 2-4 minuty. Uważaj, aby nie przypalić.
  3. Dodaj wino i małże. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż małże się otworzą. Wyciągnij małże i oddziel te, które się nie otworzyły.
  4. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, chrzan i koperek (lub pietruszkę) i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Tuż przed podaniem dodaj pieprz, sól i szczyptę cukru. Unikaj gotowania pieprzu, ponieważ sos może stać się gorzki.
  5. Małże polej sosem i udekoruj posiekanym koprem (lub pietruszką). Podawaj z młodymi ziemniakami lub świeżym makaronem.