Sezonowe warzywa i owoce: Jak je przechowywać?

Szczególnie latem po dużych weekendowych zakupach nasze torby są pełne świeżych warzyw i owoców, które kuszą niską ceną, pięknym wyglądem oraz niezwykłym aromatem. Dopiero w domu otwierając lodówkę zastanawiamy się, które produkty do niej włożyć, a później na której półce je ułożyć. Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, podpowiada jak obchodzić się z naszymi ulubionymi sezonowymi smakołykami, by dłużej były świeże i zdatne do spożycia.

Jak przechowywać sezonowe warzywa i owoce?
Jak przechowywać sezonowe warzywa i owoce?

Kupuj umiarkowane ilości odpowiednio dojrzałych produktów

Przede wszystkim nie warto kupować warzyw i owoców w ogromnych ilościach, szczególnie wtedy, kiedy jesteśmy na tyle zajęci, że nie będziecie w stanie ich zjeść. Bardzo często jemy oczami i wkładamy do koszyka zbyt duże ilości świeżych produktów. Nasze zbyt duże zakupy motywują promocje i niskie ceny, przez co zdarza nam się kupić za wiele, co często skutkuje marnowaniem żywności. Istotne jest też wybranie odpowiednio dojrzałych produktów.
Plastikowym torebkom powiedz NIE!


Warto zwrócić uwagę w co pakujemy zakupy. W krajach skandynawskich często można zobaczyć ludzi wracających ze sklepu z wiklinowymi koszykami pełnymi sezonowych owoców i warzyw. Do przechowywania świeżych produktów najlepiej używać koszy wykonanych z surowców naturalnych, bawełnianych torbach lub kartonowych pudełek. W plastikowych opakowaniach takich jak woreczki czy reklamówki warzywa i owoce “pocą się”, przez co szybciej tracą swoją świeżość i aromat.

Mądrze przechowuj produkty w lodówce

Przed włożeniem świeżych produktów do lodówki należy zwrócić uwagę na temperaturę, jaka panuje na każdej z półek we wnętrzu urządzenia, ponieważ ma to ogromne znaczenie w utrzymywaniu świeżości sezonowych warzyw i owoców.

Dolne szuflady są przeznaczone do przechowywania warzyw takich jak sałata (pokrojona i zawinięta w bawełnianą ściereczkę), szparagi, marchewki czy kapusta. Z owoców dobrze przechowają się tam banany, ponieważ spowolnione jest wtedy działanie etylenu – gazu, które stymuluje ich dojrzewanie. Owoce egzotyczne, cytrusy, fasolę, ogórki i cukinie przechowywane powinny być na wyższych półkach lodówki. Najcieplejsze miejsca lodówki, czyli drzwi, są idealne na cebulę, czosnek, ziemniaki, paprykę i pomidory, które mogą zmienić kolor w temperaturach niższych niż 7-8°C.

Co przechowywać w zamrażarce?

Jeśli chcemy przedłużyć żywotność produktów dostępnych głównie podczas letnich miesięcy takich jak papryka, bakłażan, brokuły, szpinak, kapusta, fasola, szparagi, grzyby, cebula, seler naciowy, pietruszka, bazylia, marchewki; a także owoców takich jak owoce leśne, jagody czy truskawki warto je zamrozić i wykorzystać  w dowolnym momencie.
Warto pamiętać o tym, że warzywa trzeba odpowiednio przygotować do zamrożenia – sparzając je. Następnie należy odczekać, , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do szczelnego plastikowego woreczka, następnie schowac do zamrażalnika.