Śliwkowa konfitura z dodatkiem rumu

Słodkości nigdy się nie znudzą! Dlatego jesienią warto zaopatrzyć się także w zapasy małego co nieco na słodko. Dżemy, konfitury, powidła, marmolady – będzie pysznie!

Śliwkowa konfitura z dodatkiem rumu

Zrobiliśmy smaka na coś słodkiego? Już teraz sięgnij po przepis na rewelacyjną śliwkową konfiturę z dodatkiem rumu. Z nią niestraszne nam będą nawet wielkie mrozy!

Czas przygotowania: 160 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 500 g cukru
  • 2 łyżeczki Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 1 cytryna
  • pół kieliszka rumu

Sposób przygotowania:

  1. Umyj śliwki, a następnie przekrój owoce na pół i usuń z nich pestki.
  2. Wrzuć pokrojone połówki śliwek do garnka, dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny oraz rum.
  3. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  4. Po ostygnięciu przełóż konfiturę do słoików.