Słyszeliście o koloroterapii?

Wiedzieliście, że pomarańczowe warzywa i owoce i świeże soki z nich wyciśnięte zapewniają promienną cerę? Żółte poprawiają odporność a różowe metabolizm. Fioletowe mają wpływ na samopoczucie, bordowe na krążenie, a zielone orzeźwiają. Dzięki znajomości kolorów zdrowia można łatwo określić, jaki sok jest dla nas najlepszy.

Fot. Pixabay
Fot. Pixabay

Skąd pomysł na podział soków warzyw i owoców według kolorów? Dietetycy przekonują, że ten element może zdradzić nam bardzo wiele o właściwościach i witaminach oraz mikro- i makroelementach, które zawierają. Tym samym pozwala określić korzyści, jakie z ich picia będzie czerpał organizm.

Jeśli więc przed latem już teraz chcesz zadbać o zdrową skórę o pięknym, oliwkowym odcieniu, sięgaj po soki pomarańczowe. Zmagając się ze stresem, bezsennością i chandrą, wybieraj fioletowe – radzą eksperci.

O koloroterapii mówi się od dawna. Dzięki wykorzystaniu odpowiednich barw możemy wpłynąć na organizm, na przykład zakładając ubrania w określonym kolorze, albo otaczając się odpowiednimi przedmiotami. Chociażby przebywając w pokoju pomalowanym na fioletowo, pozwalamy sobie psychicznie odpocząć, w związku z czym ta jego właściwość zaczęła być wykorzystywana na przykład przy medytacji czy leczeniu epilepsji.

Mało kto jednak wie, że koloroterapię można również wykorzystać z myślą o zdrowym odżywaniu się, na przykład pijąc świeże soki lub jedząc odpowiednie warzywa i owoce. Właściwości ich kolorów można dopasować do naszego aktualnego nastroju, pogody czy stanu zdrowia – przekonuje dietetyk Anna Czyż z Fundacji Marwit Smak Zdrowia, dodając, że w przypadku soków można wyróżnić sześć podstawowych kolorów zdrowia: pomarańczowy, żółty, jasny róż, fioletowy, bordowy oraz zielony.

Pomarańczowy dla promiennej cery

Ten kolor dietetycy łączą przede wszystkim z dobrym stanem skóry, głównie z uwagi na obecność w pomarańczowych warzywach kerotenoidów, czyli prowitaminy A. Dzięki nim w organizmie produkowany jest kolagen, poprawia się koloryt skóry, zmniejszają cienie pod oczami i obrzęki oraz wzmacnia opalenizna.

Żółty dla właściwej odporności

Po warzywa i owoce w tym kolorze warto sięgać częściej pod koniec lata i w okresie jesienno-zimowym, aby zwiększyć odporność na infekcje, ale również w trakcie wyczerpującego treningu. A to dlatego, że one również zawierają witaminę C, czyli antyoksydant, unieszkodliwiający wolne rodniki. – Dlatego też z myślą o zabezpieczeniu przed chorobami dobrze jest pić świeże soki ananasowe czy jabłkowe, jak również jeść banany, kukurydzę czy brzoskwinie – radzi ekspertka.

Jasny róż dla prawidłowego metabolizmu

– Jasnoróżowe produkty, takie jak na przykład grejpfrut, wspomagają trawienie i przemiany metaboliczne. Działają zasadotwórczo, dzięki czemu pomagają w dbaniu o równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. To bardzo ważne, bo jej zaburzenie może prowadzić do pojawienia się poważnych chorób, takich jak kwasica czy zasadowica – zauważa dietetyk. – A dzięki temu, że mają niski indeks glikemiczny, po ich zjedzeniu nie wzrasta poziom cukrów we krwi. A to bardzo dobra wiadomość przede wszystkim dla osób chorych na cukrzycę czy zmagających się z otyłością.

Fioletowy dla dobrego samopoczucia

Warzywa i owoce w tym kolorze zawierają dużo witaminy C, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów.  Wpływa ona na wolne rodniki, które tworzą się w organizmie podczas sytuacji stresowej. Unieszkodliwia je, a dzięki temu organizm nie traci energii, wolniej się męczy oraz utrzymuje witalność. – Żeby zmagać się z chandrą i stresem, dobrze sięgać codziennie po świeży sok z granatów, borówki, aronie, czarną porzeczkę czy bakłażany – wylicza dietetyk.

Bordowy dla sprawnego krążenia

Potas, zawarty w bordowych warzywach, takich, jak na przykład buraki, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i napięcia mięśniowego. – Wystarczy jedna butelka świeżego soku z buraka, aby zapewnić sobie 25 proc. dziennego zapotrzebowania na potas – wyjaśnia dietetyk. – Pozostałą ilość dobrze uzupełnić na przykład sałatką z pomidorów czy przekąskami z dodatkiem arbuzów, malin, żurawiny czy czerwonej kapusty.

Zielony dla idealnego orzeźwienia

– Orzeźwiająco na organizm będą z kolei działały produkty „wychładzające”, na przykład gruszki oraz większość zielonych warzyw, chociażby kapusta czy ogórek. Ten ostatni, w zestawieniu z jabłkiem, ma również właściwości nawadniające. A takie połączenie pomaga orzeźwić i ochłodzić organizm, ale też utrzymać prawidłowe nawodnienie tkanek. Dzięki temu unikniemy także bólów głowy oraz spadku formy w ciągu dnia – dodaje Anna Czyż.

Na koloroterapię warto postawić jeszcze z jednego względu. Oto od barwy produktu zależy często chociażby to, czy… coś nam smakuje. Powszechnie mówi się, że „jemy oczami” i rzeczywiście, jest w tym dużo prawdy. Tylko około 1 proc. informacji odbieramy za pomocą bodźców smakowych, a ponad 80 procent – za pomocą wzrokowych! Nic więc dziwnego, że chętniej sięgamy po coś, co ma intensywny, żywy i przyciągający spojrzenie kolor.