Wrzesień to czas, w którym chętnie wybierane są owoce i warzywa sezonowe. Do najpopularniejszych z nich zaliczają się grzyby. Leśnie przysmaki przybierają najróżniejsze formy w domowych kuchniach. Tym razem przedstawiamy je w wydaniu aksamitnego i delikatnego kremu. Jesteśmy przekonani, że biały krem z kurkami z powodzeniem zasmakuje również najmłodszym.
Składniki (dla 2 osób):
- 100 g świeżych kurek,
- 25 g masła,
- 250 g bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietany 18%,
- jedna mała cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,
- grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake),
Biały krem z kurkami – sposób przygotowania:
- Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać, następnie w garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki.
- Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Całość należy gotować około 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.
Smacznego!