Biały krem z kurkami

Pyszny, aksamitny i pełen smaku... Prosty przepis na wykwintne danie.

Biały krem z kurkami
Biały krem z kurkami. Foto Dan Cake

Wrzesień  to czas, w którym chętnie wybierane są owoce i warzywa sezonowe. Do najpopularniejszych z nich zaliczają się grzyby. Leśnie przysmaki przybierają najróżniejsze formy w domowych kuchniach. Tym razem przedstawiamy je w wydaniu aksamitnego i delikatnego kremu. Jesteśmy przekonani, że biały krem z kurkami z powodzeniem zasmakuje również najmłodszym.

Składniki (dla 2 osób):

  •  100 g świeżych kurek,
  •  25 g masła,
  •  250 g bulionu warzywnego,
  •  150 ml śmietany 18%,
  •  jedna mała cebula,
  •  pęczek natki pietruszki,
  •  sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,
  •  grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake),

Biały krem z kurkami – sposób przygotowania:

  1. Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać, następnie w garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki.
  2. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Całość należy gotować około 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.

Smacznego!