Soczyste i chrupiące udka pieczone

W kategorii dań obiadowych, których przygotowanie nie będzie wymagać od nas dużego nakładu czasu i energii, zdecydowanie warto wziąć pod uwagę udka z kurczaka. Można je smażyć, zapiekać czy dusić.

soczyste-i-chrupiace-udka
Soczyste i chrupiące udka pieczone

Pieczone w panierce z płatków owsianych i musztardy nabiorą zupełnie nowego i oryginalnego smaku. Z pewnością polubią je także najmłodsi:

Składniki:

  • 1 kg podudzia z kurczaka
  • 4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

  1. Sugerowaną w składnikach ilość przyprawy Knorr, która dobrze podkreśla smak potraw mięsnych, połącz z miodem, płatkami owsianymi i musztardą. Dla nadania daniu pikanterii możesz dodać również łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.
  2. Podudzia z kurczaka najpierw obtocz w mące, a następnie zanurzaj w marynacie.
  3. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Zapobiegnie to przypaleniu się miodu.
  4. Udka piecz pod przykryciem w nagrzanym do 250°C piekarniku przez 50 minut.
  5. Następnie zdejmij z naczynia pokrywę i piecz przez kolejne 10 minut. Danie podawaj na gorąco.