
Tofucznica – przepis na szybkie śniadanie. Są przepisy, które idealnie wpiszą się w nasze smaki i przede wszystkim w ograniczony czas, jakim dysponujemy. Jednym z takich przepisów jest tofucznica z warzywami – wegańska alternatywa popularnej jajecznicy. Wystarczy kwadrans na przyrządzenie posiłku dla dwóch osób z tofu, szpinaku, pomidorów i oleju roślinnego. Serwując ją w towarzystwie pełnoziarnistego chleba na zakwasie otrzymamy pełnowartościowe śniadanie.
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 tofu
- 1 łyżka oleju
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 garść świeżego szpinaku
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej Knorr, grubo mielona
- 0,5 łyżeczki kurkumy z Indii Knorr
- 10 liści świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
- Pomidorki pokrój na pół, tofu pokrusz widelcem.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu. Następnie wlej wodę i dopraw przyprawą włoską
Knorr i kurkumą. - Gdy woda odparuje, a tofu się zarumieni, dodaj pomidorki koktajlowe i szpinak. Smaż jeszcze 5 min. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.