Tofucznica – przepis na szybkie śniadanie

Skomponowanie śniadania, które zawiera wszystkie wymienione składniki wydaje się być zadaniem skomplikowanym i czasochłonnym? Nic bardziej mylnego!

Tofucznica przepis na szybkie śniadanie
Tofucznica – przepis na szybkie śniadanie

Tofucznica – przepis na szybkie śniadanie. Są przepisy, które idealnie wpiszą się w nasze smaki i przede wszystkim w ograniczony czas, jakim dysponujemy. Jednym z takich przepisów jest tofucznica z warzywami – wegańska alternatywa popularnej jajecznicy. Wystarczy kwadrans na przyrządzenie posiłku dla dwóch osób z tofu, szpinaku, pomidorów i oleju roślinnego. Serwując ją w towarzystwie pełnoziarnistego chleba na zakwasie otrzymamy pełnowartościowe śniadanie.

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 tofu
  • 1 łyżka oleju
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej Knorr, grubo mielona
  • 0,5 łyżeczki kurkumy z Indii Knorr
  • 10 liści świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki pokrój na pół, tofu pokrusz widelcem.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu. Następnie wlej wodę i dopraw przyprawą włoską
    Knorr i kurkumą.
  3.  Gdy woda odparuje, a tofu się zarumieni, dodaj pomidorki koktajlowe i szpinak. Smaż jeszcze 5 min. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.