Dodatkowym plusem kotletów i pulpetów jest fakt, że można je dowolnie przyprawiać i urozmaicać ich skład eksperymentując z dodatkami.
Składniki niezbędne do przygotowania mielonych kotletów lub pulpetów:
- Mięso garmażeryjne, mielone z indyka (około 450 g)
- 1-2 jajka (w zależności od rozmiaru)
- Czerstwa bułka (najlepiej pszenna kajzerka) i szklanka mleka
- Bułka tarta
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- Podstawowe przyprawy: sól i pieprz
- Opcjonalnie można dodać do mięsa łyżkę sypkiej przyprawy typu wegeta, posiekaną pietruszkę, dowolne zioła – wszystkie te przyprawy zmienia tradycyjny smak kotletów i pulpetów
Sposób przygotowania kotletów lub pulpetów:
- Mięso mielone przekładamy do szklanej miski.
- Siekamy drobno cebulę i czosnek (czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę).
- Czerstwą bułkę namaczamy w mleku.
- Dodajemy do mięsa kolejno: cebulę i czosnek, namoczoną w mleku bułkę (pół lub całą – wedle uznania),jajko oraz przyprawy.
- Całość musimy mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
- Jeżeli mięso jest zbyt luźne – można doń dodać odrobinę bułki tartej, która sprawi, że masa będzie bardziej zwarta i łatwiejsza w formowaniu.
- Formujemy kotleciki lub niewielkie, okrągłe kulki, czyli pulpety.
- Kotleciki obtaczamy dodatkowo w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym wcześniej tłuszczu.
- Pulpeciki możemy obsmażyć bez dodatkowej porcji bułki tartej, a następnie dusić w dowolnym sosie.To chyba najprostszy przepis na obiad, który z przyjemnością zje cała rodzina. Kotlety mielone najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków lub frytek oraz surówki z kiszonej kapusty lub po prostu ogórka kiszonego.
Mięso mielone w „fit” odsłonie, czyli lekkie leczo
Drobiowe mięso mielone aż prosi się o przygotowanie potraw w wersji „fit”. Dietetyczne dania wcale nie muszą być nudne i niesmaczne! Świetnym tego przykładem będzie leczo. To węgierskie, łatwe danie w odchudzonej odsłonie przygotujemy właśnie z mięsem mielonym z indyka w roli głównej.
Składniki:
- 450 g drobiowego mięsa mielonego
- 3-4 cukinie
- 4-5 czerwonych papryk
- 2 cebule
- 4-6 ząbków czosnku
- 1-2 puszki krojonych pomidorów
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra (jeżeli leczo będą jadły również dzieci – można zrezygnować z ostrej papryki)
Sposób przygotowania:
- Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Po kilku minutach dodajemy doń pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy.
- Cukinie i paprykę kroimy na plastry i paski, cebulę kroimy w krążki, a czosnek wyciskamy przez praskę – wszystko podsmażamy.
- Do dużego garnka przekładamy mięso z sosem pomidorowym i gotujemy na niewielkim ogniu, po kilku minutach do garna wrzucamy również wszystkie warzywa.
- Całość dusimy przez około 20-30 minut, by wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.
- Leczo najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale można je również podać z domowej roboty kluskami, ryżem lub kaszą kuskus.Jeżeli chcemy, by to lekkie danie było jeszcze lżejsze – możemy mięso po podsmażeniu odsączyć na durszlaku, a warzywa przygotować w piekarniku (w folii aluminiowej).Inne ciekawe dania, w których możemy użyć indyczego mięsa mielonego to choćby lasagne, czy różnego rodzaju sycące zupy. Mięso garmażeryjne można podawać również z makaronami i dowolnymi sosami. Dzięki lekkości – jest zawsze szybkie w przygotowaniu, a dzięki neutralnemu smakowi – można je dowolnie przyprawiać i serwować zarówno na ostro, jak i na słodko, w daniach tradycyjnych, jak i przepisach inspirowanych kuchnią fusion.