
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mleka
- ¼ łyżeczki cukru
- sól do smaku
Składniki na farsz:
- 200 g filetu z łososia
- 150 g sera Aldamer MSM Mońki
- ½ pęczka koperku
- ½ świeżej , czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- sezam czarny lub biały do posypania
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże.
- Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
- Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra.
- Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka.
- Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.