
Świeżość kawy a smak
Niezależnie od tego, czy wybierzesz arabikę, robustę, czy ich połączenie, kluczową kwestią jest świeżość kawy. Świeżo palona kawa to podstawa uzyskania doskonałego smaku i aromatu w ekspresie.
Kawa traci swoje najlepsze właściwości wraz z upływem czasu od momentu palenia. Dlatego tak ważne jest, aby sięgać po ziarna wypalane niedawno, które gwarantują maksymalną świeżość produktu. Kawa przechowywana zbyt długo w sklepowych lub domowych warunkach traci na aromacie i smaku. To powód dla którego warto dokonać zakupu u specjalistów. Takim miejscem jest profesjonalna, rzemieślnicza palarnia kawy, jak Finest Coffee.
Świeżo palona kawa charakteryzuje się bogatszym i pełniejszym profilem smakowym. Zawiera więcej olejków eterycznych, które nadają jej wyjątkowy aromat. Ponadto świeżość wpływa na intensywność słodyczy i bukietów smakowych, co jest kluczowe w przypadku kawy parzonej w ekspresie.
Rodzaje kawy do ekspresu
Podstawowym podziałem kaw jest rozróżnienie na dwa główne gatunki: arabikę i robustę. Każdy z nich ma nieco inne właściwości, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze kawy do ekspresu.
- Arabika:
- Charakteryzuje się delikatniejszym, bardziej wyrafinowanym smakiem i aromatem.
- Zawiera mniej kofeiny niż robusta.
- Uznawana jest za kawę o wysokiej jakości i lepszym profilu smakowym.
- Robusta:
- Odznacza się niższą jakością, mocniejszym smakiem i większą goryczą.
- Zawiera więcej kofeiny niż arabika.
- Często wykorzystywana jest do mieszanek, by wzmocnić ich intensywność.
Większość miłośników kawy preferuje arabikę ze względu na jej delikatniejszy i bardziej zrównoważony profil smakowy. Jednak w przypadku espresso lub innych kaw z ekspresu, warto rozważyć również mieszankę obu gatunków, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak. W przypadku mieszanki, jeśli zależy nam na dobrym smaku, sugerujemy wybór blendu z domieszką nie większą niż 25%.
Arabika czy robusta – która kawa jest lepsza?
Arabika jest często postrzegana jako kawa wyższej jakości, o bardziej złożonym i delikatnym aromacie. Jej łagodniejszy smak sprawia, że dobrze sprawdza się w różnych metodach parzenia, w tym w ekspresie. Z kolei robusta, dzięki swojej większej zawartości kofeiny i wyższej goryczy, nadaje espresso i innym kawom z ekspresu bardziej intensywny i wyrazisty profil smakowy. Wiele palarni kawy tworzy mieszanki łączące arabikę i robustę, by uzyskać zrównoważony smak. Takie mieszanki są często polecane do użytku w ekspresach, gdyż pozwalają na uzyskanie pełnego, aromatycznego espresso, które jest bazą dla każdego napoju w menu.
Jaki stopień mielenia kawy ustawić w ekspresie?
Każdy ekspres do kawy ma możliwość regulacji tego parametru. Zbyt drobne mielenie może negatywnie wpłynąć na smak, a także uniemożliwić prawidłowe zaparzenie kawy w ekspresie.
Idealnym stopniem zmielenia dla ekspresów jest mielenie drobne, ale nie zbyt drobne. Zbyt drobne zmielenie może prowadzić do:
- Zbyt powolnej ekstrakcji, co sprawi, że kawa będzie gorzka i „przepalona”.
- Zatkania sitka w ekspresie, uniemożliwiając prawidłowe parzenie.
Warto sprawdzić również stan krążka kawowego z fusów po zaparzeniu kawy. Nie może on się rozpadać, ani być wodnisty. Zbite ciastko kawowe, które nie jest rozmoknięte świadczy o dobrze zaparzonej kawie.
Wybór kawy do ekspresu automatycznego
Przy wyborze kawy do ekspresu automatycznego warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii:
- Stopień palenia: Do ekspresów ciśnieniowych najlepszym wyborem jest kawa średnio oraz ciemno palona. Jasno palona kawa charakteryzuje się wysoką kwasowością i przeznaczona jest do zupełnie innych, alternatywnych metod parzenia.
- Mieszanki vs. single origin: Kawy jednorodne oraz mieszanki kaw, łączące arabikę i robustę (do 25%), sprawdzają się zwykle najlepiej w ekspresach automatycznych. Zapewniają one zrównoważony i stabilny smak.
- Świeżość: Jak zawsze, świeżo palona kawa będzie gwarantować najlepszy smak i aromat w ekspresie automatycznym.
Podsumowanie
Wybór odpowiedniej kawy do ekspresu to klucz do uzyskania doskonałego espresso lub innych kaw z ekspresu. Pamiętaj o kilku kluczowych wskazówkach:
- Upewnij się, że kawa jest świeżo palona, z palarni kawy, aby cieszyć się bogatym aromatem i smakiem.
- Zwróć uwagę na stopień palenia kawy – średni i ciemny sprawdzą się najlepiej.
- Eksperymentuj z kawami z różnych regionów, by odkryć ulubione profile smakowe.
Chcąc wypróbować wysokiej jakości, świeżo palonej kawy odwiedź stronę Palarni kawy Finest Coffee.
Artykuł partnera