
Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą. Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób. Połączenie konfitury z dzikiej róży z suszoną żurawiną, nutą granatu oraz białej i gorzkiej czekolady, sprawdzi się w ten dzień idealnie.
Składniki:
- 5 jajek
- 250 ml konfitury z dzikiej róży
- 200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 aromat migdałowy (9 ml)
- 1 tabliczka startej czekolady
Składniki na krem:
- 300 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Konfitura z dzikiej róży i żurawiny:
- Żurawinę, moczymy w soku z dzikiej róży przez ok. 20 minut.
- Następnie podgrzewamy wszystko na patelni z niewielką ilością cukru, do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
- Do musu z żurawiny dodajemy konfiturę z róży i wszystko dokładnie mieszamy.
Tort:
- Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy wszystko dokładnie miksujemy.
- W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z żurawiną.
- Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (rozmiar 24), wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
- Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty, przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
- Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z konfiturą z dzikiej róży i żurawiny i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
- Na sam koniec pozostałym kremem, smarujemy cały tort i dodatkowo posypujemy go płatkami czekoladowymi.
- Dodatkowo tort możemy ozdobić suszoną żurawiną i zielonymi gałązkami świerku.