Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana

Prostym, smacznym i niezwykle szybkim w przygotowaniu daniem jest tortilla - czyli placek z mąki pszennej. Służy, jako podstawa do przyrządzania mięsnych oraz warzywnych dań.

tortilla w stylu orientalnym
Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana

Można podawać ją z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak: sałata, kurczak, papryka czy cebula. Jednak najlepiej smakuje w połączeniu z orientalnymi składnikami. Oto ciekawe przepisy na tortillę w tym stylu. Tortilla to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej. Jest łatwa w przygotowaniu. Można zrobić ją samemu lub kupić gotowe placki, zawinąć je z kilkoma ulubionymi składnikami, podsmażyć na patelni lub włożyć do piekarnika i gotowe. Jeśli jednak chcemy, aby miała wyrazisty i aromatyczny smak warto dodać do niej odrobiny orientu.

Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana

Składniki:

  • 4 placki tortilli (np. marki Sandra)
  • 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • mix sałat
  • oliwa z oliwek
  • 1 zielona papryka
  • przyprawa do kurczaka
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę.
  2. Kroimy kurczaka na małe kawałki i doprawiamy go przyprawą oraz solą i pieprzem.
  3. Następnie smażymy kurczaka na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę.
  4. Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone warzywa, plastry żółtego sera, garść sałat i gotowego kurczaka razem z cebulą.
  5. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut.