Składniki:
- 150 g pasztetu pieczonego (np. Masarnia u Józefa)
- 160 ml śmietanki 30%
- 50 g sera pleśniowego Lazur
- Garść orzechów włoskich
- Świeża pietruszka
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 50 g masła
- Szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- W garnku ugotuj wodę z masłem. Do gorącej wody dodaj mąkę i energicznie mieszaj (do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka).
- Następnie ostudź ciasto, dodaj po jednym jajku i zmiksuj. Przełóż je do rękawa cukierniczego i wyciśnij na papier do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200⁰C piekarniku przez ok. 20 minut.
- Następnie przelej śmietankę do garnuszka, dodaj ser Lazur i podgrzej, aż ser się rozpuści. Odstaw naczynie do wystygnięcia, dodaj pasztet i zmiksuj na puszystą masę.
- Gotowy mus przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij przekrojone na pół ptysie. Na koniec udekoruj je orzecha