Bezglutenowe wędliny w Twojej diecie

Każdy, kto cierpi na celiakię lub alergię na gluten wie, jak trudno ustalić swój codzienny jadłospis. Aby zadbać o swoje zdrowie trzeba pamiętać o kilku zasadach zdrowego żywienia. Jak ustalić codzienne menu bez glutenu, aby było zarówno zdrowo, jak i smacznie?

Assorted meat products including ham and sausages.
Bezglutenowe wędliny w Twojej diecie

Jak ustalić codzienne menu bez glutenu, aby było zarówno zdrowo, jak i smacznie?Gluten to szczególny rodzaj białka, który jak się okazuje jest często nietolerowany przez niektóre organizmy ludzkie. Wybierając produkty spożywcze odpowiednie dla osób, które muszą unikać glutenu, trzeba koniecznie pamiętać, że składnik ten może być często dobrze ukryty i choć na pierwszy rzut oka będzie się wydawało, że gluten w danym produkcie nie występuje to jednak w rzeczywistości może się okazać, że się w nim pojawia. Dlatego kupując żywność trzeba bardzo dokładnie sprawdzić skład danego produktu.

Gluten nadaje żywności odpowiednią konsystencję, dlatego często jest dodawany m.in. do sosów, ryb w puszkach, zup w proszku, wyrobów garmażeryjnych czy gotowych dań. Mogą zawierać go także owoce i warzywa z puszki, mrożone lub suszone oraz wsady owocowe, cukier waniliowy, jak również jogurty, lody, napoje, a także niektóre płatki śniadaniowe. Trzeba też uważać, na to, że niektóre produkty wprawdzie nie zawierają naturalnie glutenu, ale mogły zostać nim zanieczyszczone. Dlatego dla bezpieczeństwa najlepiej kupować produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa, co oznacza, ze dany produkt został szczegółowo przebadany.

Chcąc uniknąć glutenu, z jadłospisu koniecznie trzeba wyrzucić, takie produkty jak przede wszystkim zboża: pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz, jęczmień, a czasami także owies. Należy również unikać ciastek, drożdżówek, fast foodów czy chleba i makaronów, chyba że na produkcie jest wyraźnie zaznaczone, że nie zawierają one glutenu. Z diety należy wyeliminować piwo, w składzie którego znajduje się słód jęczmienny oraz unikać kolorowych wódek. Gluten mogą także zawierać niektóre majonezy, musztardy czy ketchupy.

Zupełnie bezpieczne są natomiast masło i margaryna, kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, soczewica, fasola, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa, ryż biały i brązowy, produkty z komosy ryżowej, z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej czy gryczanej, ponieważ naturalnie nie zawierają glutenu. Wartościowe w diecie bezglutenowej będą także jajka, ryby, orzechy, soczewica, ciecierzyca, sezam, siemię lniane i ziarna słonecznika, a także bezglutenowy owies. Co ciekawe zupełnie bezpieczne będą odpowiednio przetworzone zboża glutenowe. Jako przekąskę można sięgnąć po chrupki kukurydziane lub ryżowe, popcorn, dżem lub miód. Wiele osób zmuszonych przejść na dietę bezglutenową obawia się konieczności odstawienia wędlin. Tak jednak wcale nie musi być. Na rynku istnieją już produkty wędliniarskie bez zawartości gluteny, np. kilkanaście różnych rodzajów wędlin marki Bergio. Na sklepowych półkach możemy spotkać szereg produktów bezglutenowych, stanowiących odpowiedniki tradycyjnych produktów.

Dieta bezglutenowa nie jest łatwa, gdyż bardzo wielu produktów trzeba sobie odmawiać. Najważniejsze jednak to zachować umiar i odpowiednią kaloryczność posiłków, aby nasz organizm świetne funkcjonował i byśmy cieszyli się dobrym zdrowiem na długie lata.

 

 

Artykuł sponsorowany